2016. december 18., vasárnap

Somlói galuska torta

Karácsonyhoz közeledve, a blogom 200. receptjével  szeretném minden kedves  olvasómat megörvendeztetni. Ezzel a tortaformába töltött klasszikussal megkoronázhatjuk az ünnepi asztalt és elkápráztathatjuk a vendégeinket!


Hozzávalók/ 24cm-es tortaformához
Fehér piskóta
2 L-es tojás
35g nyírfacukor
40g tk. búzaliszt
1 teáskanál étolaj

Diós piskóta
2 L-es tojás
35g nyírfacukor
15g darált dió
25g tk. búzaliszt
1 teáskanál étolaj

Kakaós piskóta
2 L-es tojás
35g nyírfacukor
40g tk. búzaliszt
5g keserű kakaópor
1 teáskanál étolaj

A krémhez
250ml tejszín
250ml víz
40g vaníliás krémpor
2 L-es tojás
80g nyírfacukor
negyed rúd vanília kikapart magjai
35g dió
35g mazsola (nem diéta kompatibilis, elhagyható)
rum

Sziruphoz
300ml víz
fél kezeletlen citrom héja
ízlés szerint rum vagy rumaroma
50g cukornak megfelelő édesítő

Csokoládéöntethez
200ml tejszín
100ml víz
30g keserű kakaópor
30g 80%-os étcsokoládé
50g nyírfacukor

Díszítéshez
300ml tejszín
35g dió
30g étcsokoládé (elhagyható)


A töltelékhez való mazsolát felfőztem, alaposan megmostam, lecsepegtettem és annyi rumba beáztattam, ami ellepi. Minél tovább áll, annál finomabb, érdemes előző este elkészíteni.
A sziruphoz a vizet, citromhéjat, édesítőt felforraltam, majd kihűlés után rummal ízesítettem.
Megsütöttem a piskótákat, sütőpapírral becsomagolt tortakarikában. A piskóta készítés aranyszabályait lásd egy korábbi bejegyzésben: itt. A kisült lapokat vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. 
Miután a lapok elkészültek, a még forró sütőben megpirítottam a diót. Mikor kihűlt, ledörzsöltem a héját és késes aprítóval durvára daráltam. Ha nincs aprítónk, késsel is összevághatjuk.


Előkészítettem a lapokat. Lesepertem róluk a lisztet. Megfőztem a krémet. A krémport elkevertem kevés vizes tejszínnel és a tojássárgájával. A maradék vizes tejszínt a nyírfacukor felével melegíteni kezdtem, miközben a fehérjét a nyírfacukor másik felével tejföl sűrűségű habbá vertem. Ne verjük túl, mert akkor habcsomók lehetnek a krémünkben.  Amikor a folyadék felforrt, 2 merőkanálnyit a krémporos keverékhez adtam, majd beleöntöttem a forrásban lévő vizes tejszínbe. Besűrítettem, beleforgattam a fehérjét és még két percig főztem. 
A fehér lapot bőrös felével felfelé beletettem a tortakarikába  és egyenletesen meglocsoltam sziruppal. Rátettem a krém felét, elsimítottam, majd rászórtam a mazsola és a dió felét. Rátettem a kakaós lapot - bőrös felével lefelé -, majd meglocsoltam sziruppal, rákerült a krém, dió, mazsola másik fele. Végül rákerült a diós lap - bőrös felével lefelé -, a maradék sziruppal meglocsoltam. Hideg helyen hagytam kihűlni, majd hűtőbe tettem.


A csokiszószhoz a tejszínt felforraltam, belekevertem a nyírfacukrot, átszitált kakaóport és a csokoládét. Folyamatosan kevertem, míg a csokoládé el nem olvadt. Hidegen, rummal ízesítettem. 
A díszítéshez szánt csokoládét fém tálkába tördeltem, vízgőz felett felolvasztottam, majd kevergetve visszahűtöttem. Celofánból zsákot hajtottam a rajzoláshoz és sütőpapíros tálcára különböző méretű és formájú fenyőket rajzoltam. Felhasználásig hűtőbe tettem.
Másnap, amikor a somlói teljesen áthűlt, a jéghidegre hűtött tejszínt felvertem. A karikából kivett tortát bevontam vele. A maradék habot 15-ös csillagcsöves habzsákba tettem, feldíszítettem a torta tetejét, pörkölt dióval megszórtam és csokidíszeket az oldalához támasztottam. 


2 megjegyzés:

  1. Szia! Vanília krémpor bio boltban kapható? Vagy hol keressem? Nem hallottam még róla. Köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neeem! Közönséges főzős vanília puding (alias vanília ízesítésű kukoricakeményítő). Dr. Oetkert mindenhol lehet kapni, de a nagy láncoknak van sajátmárkás is.

      Törlés