2016. január 16., szombat

Túró Rudi kocka

Véletlenül botlottam ebbe a receptbe egy süteményes csoportban. Azonnal tudtam, hogy apró módosításokkal az asztalunkon és a blogon a helye! Remélem úgy fogjátok szeretni, mint a Házi pöttyöst.


Hozzávalók, 33x36cm-es tepsihez
A laphoz
120g liszt (40g sima búza, 80g teljes kiőrlésű búza)
20g keserű kakaópor
15g sütőpor
75g nyírfacukor
4 tojás
50g tejföl
60ml étolaj

A töltelékhez
650g túró
100g nyírfa porcukor
1 kezeletlen citrom héja
fél rúd vanília kikapart magjai
2-3 evőkanál lé tejszín, esetleg tejföl
12g zselatin
60ml hideg víz

A díszítéshez
80g 85%-os csokoládé
pár csepp étolaj


A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a tepsit sütőpapírral kibéleltem. A tojásokat egy nagyobb keverőtálba ütöttem, hozzáadtam a tejfölt, nyírfacukrot és robotgép segítségével habosra kevertem. Beleöntöttem az olajat, amivel tovább habosítottam, végül kis fokozatra állítottam a gépet és a tésztát simára kevertem a sütőporos, kakaós lisztek elegyével. A masszát a tepsibe öntöttem, elsimítottam, majd 15 perc alatt megsütöttem. Vékonyan meghintettem liszttel és megfordítottam a sütőlemezen.


A zselatint fém tálkába tettem és hideg vízzel elkevertem. A túrót összetörtem, hozzáadtam a citrom héját, vaníliát, a nyírfacukrot és annyi tejszínt, hogy krémes állagú legyen. A zselatint vízgőz felett megolvasztottam, majd a több részletben a túróhoz adtam úgy, hogy közben a krémet folyamatosan kevertem. 
A kakaós lapról lesepertem a lisztet, lehúztam a sütőpapírt, majd két egyenlő részre vágtam (függőlegesen, tehát körülbelül két 33x16cm-es lapot kaptam) . Az egyik felét  bőrös felével felfelé egy tálcára tettem és egyenletesen elkentem rajta a túrókrémet.  A másik lappal - bőrös felével lefelé -, befedtem és hűtőszekrénybe tettem.
Körülbelül két óra múlva egy fém tálkába tördeltem a csokoládét,  vízgőz felett megolvasztottam, pár csepp olajjal elkevertem és a sütemény tetejét áthúztam. Hűtőbe tettem. Amikor a csokoládé megdermedt forró vízbe mártott, szárazra törölt, recés késsel felszeleteltem.