2016. január 22., péntek

Zöldséges csirkeleves

Ameddig még tart ez az időjárás, addig bizony jól fog esni egy tányér forró leves. Nekem ma erre a tejszínes, zöldséges csirkelevesre esett a választásom. Frissen sem rossz, de igazán finom holnap lesz, mikorra összeérnek az ízek.


Hozzávalók
400g csirkemellfilé
1 nagyobb vöröshagyma
2 szál sárgarépa,
1 szál fehér répa
150g zöldborsó
2-3 gerezd fokhagyma
citromlé, ízlés szerint
25g teljes kiőrlésű búzaliszt
150ml tejszín
só, bors
étolaj
kis csokorka petrezselyem


A csirkemellet megmostam, megszárítottam és csíkokra vágtam. A hagymát megpucoltam és kis kockákra vágtam. A zöldségeket meghámoztam és felkarikáztam.
Egy nagyobb fazékba zsiradékot öntöttem, megfonnyasztottam a hagymát, majd rátettem a húst és fehéredésig pirítottam. Hozzáadtam a fehér és sárgarépát, majd annyi vizet öntöttem rá, ami ellepte. Sóztam, borsoztam, belezúztam a fokhagymát és lefedve pároltam. Körülbelül 10 perc múlva hozzáadtam a lemosott, lecsepegtetett zöldborsót. Mikor a zöldségek megpuhultak felengedtem vízzel, úgy hogy körülbelül 1,5l levest kapjak és forralni kezdtem
Elkészítettem a habarást. Egy nagyobb fém tálba tettem a lisztet, a tejszínnel csomómentesre kevertem. A forrásban levő levesből két merőkanálnyit belekevertem a habarásba, majd beleöntöttem a levesbe és még egyszer átforraltam. Citromlével ízesítettem. Tálaláskor megszórtam finomra vágott petrezselyemmel.