2016. január 23., szombat

Áfonyás sajttorta, majdnem sütés nélkül

Könnyű, gyorsan elkészíthető és nagyon dekoratív desszertet készítettem ma. Azért majdnem sütés nélkül, mert házi készítésű zabkekszet használtam a "sajttorta" aljának. A keksz receptje ebben a bejegyzésben olvasható.


Hozzávalók/ 4 adaghoz
100g zabkeksz
40g vaj

250g mascarpone
250ml habtejszín
negyed rúd vanília
30g őrölt nyírfacukor

200g áfonya, fagyasztott
ízlés szerint őrölt nyírfacukor


Először az áfonyaszószt készítettem el. Az áfonya harmadát pár csepp vízzel és kevéske nyírfacukorral felforraltam. Mikor sűrűsödni kezdett beleforgattam a maradék gyümölcsöt. 
A zabkekszet finomra törtem, a megolvasztott vajjal  összekevertem, majd a poharak aljába tettem. 
A jéghidegre hűtött tejszínhabot habbá vertem. A mascarponét keverőtálba tettem, hozzáadtam a vanília kikapart magjait, a nyírfaporcukrot, majd beleforgattam a tejszínhabot. 


A krémet nyomózsákba tettem és szétosztottam a poharakban. Az áfonyaszószt közvetlenül tálalás előtt tettem rá, mert ha hosszan áll, befogja a krémet. Egy-egy mentalevéllel díszítettem.


Tipp: Áfonya helyett használhatunk más bogyós gyümölcsöt, vagy akár gyümölcskeveréket is. Saját sütésű keksz helyett pedig kész, diéta kompatibilis édes kekszet.
Boros poharak helyett tehetjük más szép pohárba, a lényeg, hogy látszanak a rétegek! 
Ha igazi sajttortát készítenél, ajánlom figyelmedbe a New York cheesecake receptemet!

Ugyanez "csak rácsapom a tetőt és már vihetem is" verzióban, kis étkezésre: