2016. január 27., szerda

Pizzagolyók

Ráérősebb délutánokon szívesen készítek meleg vacsorát. Ma egy régi tervem került sorra, pizza kicsit másképp. Bizton állíthatom, hogy nemcsak látványra, de ízre is nagyon megnyerő! Hát még az illata!


Hozzávalók, 15 pizzagolyóhoz, 28cm-es pitetálban
A tésztáboz
350g liszt (100g rétes, 250g teljes kiőrlésű búza)
1 teáskanál sikér
13g friss élesztő
250ml langyos víz
40ml olívaolaj
1 csapott teáskanál só

A pizzaszószhoz
1 kisebb vöröshagyma
250ml natúr paradicsomlé
1 gerezd fokhagyma
olaj
oregánó
bazsalikom

bors

A töltelékhez
80g gépsonka
1 mozzarella
100g trappista sajt
fél pritamin paprika

Díszítéshez
30g olvasztott vaj
parmezán
oregánó

pár csepp olaj és liszt a forma előkészítéséhez


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem. Lágy, de rugalmas tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és egy órán át kelesztettem, miközben kétszer átszellőztettem. 
A hagymát megfonnyasztottam, ráöntöttem a paradicsomlét, ízesítettem oregánóval, egy csipet bazsalikommal, borssal és lassú tűzön sűrűre főztem. A zúzott fokhagymát csak a végén adtam hozzá. Ha szükséges, lehet édesíteni kicsit.
Előkészítettem a töltelék elemeit. A mozzarellát, sonkát, paprikát felkockáztam, a trappistát lereszeltem. A pitetálat vékonyan kiolajoztam és meghintettem liszttel.
A tésztát 15 egyenlő, körülbelül 42g-os részre osztottam és kigömbölyítettem. Pár percet pihentettem, majd 10cm-es korongot nyújtottam. A korongon elkentem egy nagy teáskanálnyi szószt, tettem rá paprikából, a sajtokból és a sonkából.


A tészta széleit felhajtottam és golyót formáltam, majd a tálba tettem. Kinyújtottam, megtöltöttem a többi tésztát is, a kész golyókat egymás mellé sorakoztattam. A sütőt 190 fokra előmelegítettem.
Fél óráig kelesztettem a pizzagolyókat, majd lekentem olvasztott vajjal és mindegyik golyóra szórtam egy-egy csipet parmezánt, oregánót.


A forró sütőbe tettem és bő 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. A pizzagolyókat forrón, a maradék szósszal tálaltam.


Tipp: a töltelék, mint a pizzákon is, itt is szabadon variálható. A hagyma azért maradt ma ki, mert a lánykám épp szabotálja a fogyasztását. Kerek forma híján tepsiben, jénaiban is készíthető.