2016. január 30., szombat

Sajtos spenótfasírt

Akik régóta olvassák a blogomat, bizonyára észrevették, hogy szívesen készítek fasírtokat, nem csak húsból, gabonából, de zöldségekből is. Tegnap a piacon csodaszép, friss spenótot vettem. De az unalmas főzelék helyett ez a fasírt készült, zöldfűszeres tejföllel és némi rósejbnivel.


Hozzávalók
500g friss spenót
130g reszelt sajt, nálam 80g trappista, 50g parmezán
3 tojás
100g házi teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
só, figyelembe véve, hogy a sajtok sósak
bors
zsiradék a sütéshez

A mártogatóhoz
150g tejföl
snidling, petrezselyem, némi kapor


A spenótot alaposan megmostam, lecsepegtettem, összetépkedtem és kevés olajon megfonnyasztottam, de csak annyira, hogy összeessen. Szűrőbe tettem, és megvártam míg kihűlt. Egy papírtörlővel leterített tálcán leitattam róla a nedvességet.
Keverőtálba tettem, hozzáadtam a tojást, zúzott fokhagymát, sajtokat, zsemlemorzsát, sóztam, borsoztam. Összeállítottam a masszát úgy, hogy jól formázható legyen. Ha nedvesebb a spenót, szükség lehet még plusz zsemlemorzsára.
Diónyi golyókat formáztam, majd forró olajban aranybarnára sütöttem őket. Papírtörlőre szedtem.
A mártogatóhoz elkevertem a tejfölt finomra vágott snidlinggel, petrezselyemmel és kevéske kaporral. Kaporból keveset használtam, mert azt szerettem volna, hogy inkább a metélőhagyma domináljon.


Tipp: Ha apróbb golyókat készítünk, hidegen, vendégváró falatkaként, finger foodként is remek. 
Zsemlemorzsa helyett használhatunk zabpelyhet, friss spenót helyett pedig leveles fagyasztottat. Ez esetben nem szükséges a spenótot olajon megfonnyasztani.