2016. január 31., vasárnap

Zöldfűszeres házi sajt

Szerelembe estem és ezen a héten már másodszor csábultam el. Még nagyon friss az élmény, de így pár nap után úgy érzem, tartós, hosszú kapcsolat van kialakulóban. Bevallottam a férjemnek, aki nem nehezményezte ezt a liaisont, sőt biztatott, mert neki is nagyon ízlik a saját készítésű sajt.


Hozzávalók
1000ml zsíros tej, 3,8%-os házi tejet használtam
500g túró
1 teáskanál só
fél teáskanál szódabikarbóna
60g vaj
1 duci gerezd fokhagyma
zöldfűszerek ízlés szerint,  nálam snidling, petrezselyem, kapor


A túrót botmixerrel krémesítettem, fokozatosan hozzáadtam a tejet, ügyelve rá, hogy egynemű legyen. Felforraltam és 20 percet vártam, ez idő alatt kicsapódik a fehérje és elválik a savó. 
Finomra vágtam a fűszereket és egy 14cm átmérőjű kis lábast, melynek az aljába egy-egy csipet metélőhagymát, petrezselymet szórtam.
Egy nagyobb tálra szitát tettem és kibéleltem egy sűrű szövésű gézkendővel. Leszűrtem a savót, kicst hagytam kicsepegni és fennmaradó töretet egy kerámiabevonatos lábasba tettem. Hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát, a zúzott fokhagymát, vajat és a zöldfűszereket. Kis lángon körülbelül 10 percig főztem, míg egynemű, nyúlós masszát nem kaptam, ami elvált az edény falától. Beletettem a lábaskába és egy kanállal belenyomkodtam úgy, hogy a felülete sima legyen. Hűvös helyre tettem kihűlni, majd körbevágtam és kiborítottam az edényből. Pár órát hagytam szobahőmérsékleten szikkadni, majd hűtőszekrénybe tettem. 


Körülbelül 500g sajtom és 800ml savóm lett. A savó sok értékes ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz, vétek lenne kiönteni. Kenyérsütéshez, savanykás főzelékekbe jól használható. Amire nem volt most szükségem, azt kisebb adagokban lefagyasztottam.
Ha nem tudunk házi tejet beszerezni, akkor jó lesz zsírosabb boltiból is.
Ez a sajt trappista állagú, de ha jobban kicsavarjuk a savót, akkor keményebb, szárazabb sajtot kapunk.
Készíthetjük natúr változatban, jól reszelhető, szépen olvad. De kedvünk szerint ízesíthetjük más fűszerekkel is. Ha nem keverjük bele a fűszereket, akkor az edény aljába vastagon szórva kérges sajtot kapunk.
A szegett gézkendőmet a nagymamámtól örököltem, őszintén szólva nem tudom lehet-e ilyet valahol kapni. Helyette jó szolgálatot tehet egy textilpelenka.
A sajt hűtőben egy hétig is eláll, feltéve ha megéri!

A receptért és a tanácsokért egy nagyon kedves barátnőmet illeti köszönet!