2016. február 7., vasárnap

Quesadilla házi tortillából, chilis sült paprikakrémmel

A kedvenc mexikói éttermemben isteni a quesadilla, csak egy apró gond van vele, nem ehető nyugodt lelkiismerettel, a fehér lisztes tortilla miatt. Bár, lehet kapni teljes kiőrlésű tortilla lapokat, de minap az összetevőket elolvasva visszatettem a polcra és úgy döntöttem nem cserélem le a jól bevált itthonit. 


Hozzávalók, 10 db tortillához, 5 adaghoz
300g liszt (100g fehér búza, 200g tk. búza)
1 púpozott teáskanál sütőpor
50ml olívaolaj
200-220ml langyos víz
1 csapott teáskanál só
kevéske liszt a nyújtáshoz

A töltelékhez
500g csirkemellfilé
quesadilla fűszerkeverék

2 kaliforniai paprika, sajnos én csak pirosat találtam, de ha tehetjük használjuk sárgát, zöldet is
2 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 lime leve
50g kukorica, nálam mirelit
350g trappista és gouda sajt vegyesen
étolaj

A szószhoz
2 nagyobb kápia vagy bocskor paprika
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál (füstölt) pirospaprika
bors

chilipehely vagy Erős Pista
étolaj

Az összeállításhoz némi vaj


A csirkehúst előző este megmostam, lecsepegtettem, és lapos darabokra vágtam. Jól záródó edénybe tettem, beszórtam a quesadilla fűszerrel és sóval. Annyi olajat öntöttem rá, ami ellepi. Hűtőszekrénybe tettem.
Másnap a tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és a gyúró - fűtés nélküli -, programmal jól formázható tésztát gyúrtam. A víz kis részét érdemes visszatartani és csak akkor a tésztához adni, ha szükséges. A tésztát a lisztezett nyújtótáblára tettem, egy tállal leborítottam és 20 percet pihentettem.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a paprikakrémet. A kápia paprikákat megmostam, megszárítottam, negyedeltem, magházaikat kivettem. Egy serpenyőben olajat forrósítottam és a paprikákat megsütöttem. Tálba tettem őket, egy fedővel letakartam, mert a keletkező gőz miatt egyszerűbb lehúzni róluk a héjat. Mikor kihűltek leszedtem a héjukat. Hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, sóztam, borsoztam és a sütésből maradt olajjal összeturmixoltam, végül belekevertem a chilipelyhet. Tálalásig félretettem.
A tésztát 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem. A sütéshez használatos serpenyőt felforrósítottam. A tésztát enyhén lisztezett táblán körülbelül 2mm vastagra nyújtottam. Két lapot szoktam nyújtani, így jó ritmusban süthető, nyújtható a tészta. Ne süssük túl a tésztát, mert akkor törni fog. Ha liszt kerül a serpenyőbe, papírtörlővel töröljük ki. A kisült lapokat nedves papírtörlővel letakartam.


Egy serpenyőt felforrósítottam és megsütöttem a csirkemellet, abban az olajban amiben pácolódott. Papírtörlős tálcára szedtem.
A paprikákat megmostam, csíkokra vágtam. A fokhagymát felszeleteltem, a vöröshagymát cikkekre vágtam. A hús olajába tettem a hagymát, és mikor üveges lett hozzáadtam a fokhagymát, paprikát, meglocsoltam a lime levével és együtt pirítottam őket. Lereszeltem és elvegyítettem a sajtokat. 
Ebéd előtt egy másik serpenyőben kockacukornyi vajat forrósítottam, beletettem egy tortillát, megszórtam reszelt sajttal. Erre került három hússzelet, hagymás paprika, kukorica, ismét sajt, majd egy másik tortilla lap.


Mikor az alsó réteg sajt olvadni kezdett átfordítottam a quesadillát és a másik felét is megmelegítettem. Vágódeszkára csúsztattam, 6 részre vágtam és tányérra tettem.
Megismételtem újabb adagokkal. Ha nincs szükség öt adagra, akkor az összetevőket tegyük félre és később állítsuk össze.


Quesadillát készíthetünk más húsból, raguból, zöldségekből, lényeg a sok-sok sajt, amiről ez az étel a nevét kapta.