2016. február 13., szombat

Sárgarépás gnocchi sajtszószban

Egy újabb tésztaétel, amiről nem kell a diéta miatt lemondanunk, csak burgonyát egy "barátibb" alapanyagra cserélnünk. Aki kissé bizarrnak találja a répából készült gnocchit, az is adjon neki egy esélyt, mert meglepően finom!


Hozzávalók:
A gnocchihoz:
400g sárgarépa, hámozott súly
250g liszt (zabpehely, tk. búza)
50g reszelt parmezán
1 tojás


A sajtszószhoz:
150ml tejszín
1 mozzarella
80g trappista
1 duci gerezd fokhagyma
bors
permezán forgács


A meghámozott répát felkarikáztam, sóztam, annyi vizet öntöttem rá amennyi ellepi és nagyon puhára főztem. Leszűrtem, alaposan lecsepegtettem. Amikor kihűlt krumplinyomóval összetörtem. Hozzáadtam a tojást, reszelt parmezánt, sóztam és a lisztet fokozatosan hozzáadva tésztát gyúrtam. Előfordulhat, hogy a megadott mennyiségnél több lisztre lesz szükség. A tészta akkor jó, ha még lágy, de már nem ragad a kézhez.
A nyújtótáblát beliszteztem. A tésztát kisebb darabokra osztottam, rudakat sodortam és 1,5cm-es darabokra vágtam, és villával kicsit megnyomtam. Az elkészült nudlikat lisztes felületre tettem, hogy ne ragadjanak össze.


Egy nagyobb lábasban vizet forraltam, egy teáskanál sót dobtam bele és három részletben kifőztem a tésztát. A kifőtt tésztát pár csepp olajjal átkevertem.
Közben elkészítettem a szószt. A tejszínt felforraltam, majd elkevertem benne az apró kockára vágott sajtokat, a zúzott fokhagymát, borsoztam. Amikor a sajt elolvadt levettem a tűzhelyről a szószt.
Tálaláskor sajtszószra tettem a gnocchikat és megszórtam parmezánforgáccsal. 


Tipp: Ha nem szeretnénk az összes tésztát kifőzni, tegyük alaposan lisztezett tálcára, fóliázzuk le és tegyük mélyhűtőbe. Főzés előtt nem kell kiengedni, mehetnek egyenesen a forróvízbe.

A recept amit átdolgoztam itt található.