2016. február 21., vasárnap

Bounty kuglóf házi kókuszchipssel

Nemrég kaptunk egy egzotikus gyümölcsökből álló gyümölcskosarat, benne egy kókuszdióval. Ez adta az ötletet, hogy megosszam veletek az egyik kedvenc kuglófreceptemet, amit évek óta sütök. A csoki és a kókusz szuper páros, amit most feldobtam egy kis extrával, házi készítésű kókuszchipssel.


Hozzávalók, 22cm-es kuglófformához
550g liszt (150g rétes liszt, 100g őrölt zabpehely, 300g teljes kiőrlésű búza)
15g búzasikér
20g friss élesztő
150ml tejszín
130ml víz
3 tojás sárgája
60g olvasztott vaj
60g cukornak megfelelő édesítő
1 kezeletlen citrom héja
vaj és liszt a forma előkészítéshez

A csokoládés töltelékhez
50g 70%-os étcsokoládé
50g vaj
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfacukor
12g keserű kakaópor
20g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tojás

A kókuszos töltelékhez
100g kókuszreszelék
60g vaj
60g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfacukor
1 tojás

A díszítéshez
70g 70%-os csokoládé
pár csepp olaj
kókuszchips


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és puha, könnyen nyújtható tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és 40 percig pihentettem.
Közben elkészítettem a töltelékeket. A csokoládét fém tálkába tördeltem, hozzáadtam a vajat, a nyírfacukrot és vízgőz felett megolvasztottam. Hűlni hagytam, majd belekevertem a lisztet és a tojást.
A kókusztöltelékhez - szintén vízgőz felett -, megolvasztottam a vajat a nyírfacukorral, belekevertem a kókuszt és a tojást. 


A kuglófformát kivajaztam, liszteztem. A megkelt tésztát négy részre osztottam. Enyhén lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam, megkentem a csokis töltelék felével, felcsavartam, majd a kuglófformába tettem úgy, hogy a végeket összecsippentettem. Megismételtem ezt a másik 3 tésztával és a töltelékkel is. Az összeállított kuglófot 40 percig pihentettem.


Közben a sütőt 200 fokra előmelegíttetem, majd a megkelt kuglófot 50 perc alatt megsütöttem. Amennyiben a teteje nagyon pirul, tanácsos alufóliával leteríteni. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy átsült-e, mozgassuk meg a formát, mert a süteménynek el kell válnia a forma falától. 
Pár percet pihentettem, majd rácsra fordítottam és hűvös helyre tettem hűlni.


Míg a kuglóf hűlt megtörtem a kókuszdiót, azaz ráejtettem egy betonra terített papírtörlőre. Mivel egy régebbi példány volt, a külső csontos héj gyönyörűen elvált a diótól. A kókuszt félbe vágtam és vékonyra gyalultam. Papíros sütőlemezre tettem és 80 fokos sütőben megszárítottam. Ahogy szárad gyönyörű loknik lesznek belőle. 
A díszítéshez szánt csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, pár csepp étolajjal elkevertem, majd a kihűlt kuglófra öntöttem és a kókuszchipssel feldíszítettem.  Kókuszpehely helyett természetesen használhatunk reszeléket is. 


Tipp: A süteményt készíthetjük csak csokisra. Kuglófforma helyett dobozformában.


A receptet hálásan köszönöm Trinitynek, a Zamat és illat blog háziasszonyának! Az ő receptje alábbi linken érhető el.