2016. március 22., kedd

Fasírt bacon "szőttesben", kapros, tejfölös karalábéfőzelékkel

Mikor először láttam ezt a baconbe burkolt fasírtot, biztos voltam benne, hogy el fogom készíteni, mert szeretem az ilyen látszólag komplikált, de mégis pofon egyszerű megoldásokat. Formailag nem lett tökéletes, lehetett volna kerekdedebb, de így is látványos, vétek felszeletelni kategória. Főzeléket készítettem hozzá, de éke lehet ünnepi asztalnak, akár hidegen is, mert úgy is nagyon finom.
A töltelék nálam foghagymás, majorannás, de hagyományos paprikás ízesítéssel is érdemes kipróbálni. 


Hozzávalók
A fasírtroládhoz
12 szelet bacon
500g darált sertéshús
1 tojás
20-30g zabpehely
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor finomra vágott petrezselyem
majoránna
frissen őrölt bors
150g csiperke 
olaj
1 kápia vagy kaliforiniai paprika 
200g reszelt sajt, nálam trappista, tilsiti vegyesen

A főzelékhez
2 zsenge karalábé
1 kis csokor kapor
100g tejföl
50g tk. búzaliszt
pár csepp olaj
ecet, ha savanykásan szeretjük

Elkészítettem a fasírtot. A húst keverőtálba tettem, hozzáadtam a tojást, a fűszereket, zúzott fokhagymát, zabpelyhet. A zabpehellyel bánjunk csínján, inkább kevesebb legyen, mint több, ne legyen száraz tőle a hús. 
A gombát megtisztítottam, tojásszeletelővel felvágtam és kevés olajon megpároltam. A paprikát, hosszú, vékony csíkokra vágtam.
A sütőt 200 fokra előmelegíttem. Két soron alufóliát terítettem a konyhapultra. Hat szelet bacont függőlegesen szorosan egymás mellé tettem, majd alulról indulva, a vízszintes szeleteket átbújtattam a függőleges szeletek között, mintha szőnék. Legegyszerűbb úgy, ha a bal kezünkkel emelgetjük a hosszanti, a jobb kezünkkel pedig vezetjük a széltében lévő szeleteket.


Első olvasatra bonyolultnak tűnik, de menet közben jól bele lehet jönni. A szalonnalapon egyenletesen elosztottam a fasírtot, rászórtam a reszelt sajtot, egy csíkban a gombát és a paprikát.


Majd feltekertem mint a rétest, a végeit gömbölyűre igazítottam, és szorosan alufóliába csavartam. Legközelebb még szorosabbra csavarom, hogy szebb, kerekebb legyen a felvágva.


Tepsibe helyeztem, kevés vizet öntöttem alá és egy órán át sütöttem. Ekkor lefejtettem róla az alufóliát és pirosra sütöttem. 
Míg sült, elkészítettem a főzeléket. A karalábékat meghámoztam, kis hasábokra vágtam és kevés vízben, pár csepp olajjal, sóval, valamint a finomra vágott kaporral ressre pároltam. Annyi vízzel felengedtem ami ellepte, felforraltam és a tejfölös liszttel behabartam. Aki savanykásan szereti, ízesítheti pár csepp ecettel. Tálaláskor megszórtam egy csipet petrezselyemmel.


A bacon szőttes receptjéért Gabojszát, az "Anya ez isteni!.." blog háziasszonyát illeti köszönet. Az ő receptje itt olvasható.