2016. március 26., szombat

Sajtkrémes spenótszelet

Rendhagyó süteménnyel készültem az ünnepre. Könnyű, krémes és sós! Készülhet forrázott friss spenótlevelekből, vagy akár mirelit parajpüréből is. A töltelékbe gomba került, de elhagyhatjuk, vagy lecserélhetjük más zöldségre is.


Hozzávalók
A spenótos piskótához
6 tojás
120g liszt (40g sima búza, 80g tk. búza)
2 teáskanál sütőpor
200g spenótpüré, lecsepegtetés utáni súly
50g tejföl
40ml olaj
fél teáskanál só

A töltelékhez
300g natúr krémsajt
100g feta
50g tejföl
200g csiperke
kevés zsiradék
kis csokor kapor
egy apró gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
5g porzselatin
50ml hideg víz

Zöldségek, kapor a díszítéshez


A spenótot sűrű szitában alaposan lecsepegtettem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem egy 32x38cm-es sütőpapíros tepsit.
A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját akkora keverőtálba tettem amiben az egész tészta el fog férni, majd a tejföllel alaposan kihabosítottam. Belekevertem az olajat, spenótot. A fehérjét a sóval habbá vertem, egy spatulával beleforgattam a spenótos részbe, végül belekevertem a sütőporos lisztet. Lapot kentem és 20 perc alatt megsütöttem. A kész piskótát vékonyan meghintettem liszttel és átfordítva hagytam kihűlni. Lehúztam róla a sütőpapírt, leszéleztem és három 12 cm-es csíkba vágtam.
A gombát megtisztítottam, felszeleteltem, borsoztam és megpároltam. A zselatint fém tálkában a hideg vízzel beáztattam. A fetát összetörtem, a krémsajttal, tejföllel egyneműre kevertem. Ha túl darabos lenne, törjük át. Hozzáadtam a kaprot, fokhagymát, őrölt borsot. A zselatint vízgőz felett megolvasztottam és belekevertem a krémsajtos masszába. 
Egy habkártyányit félretettem a tetejére, majd két lapot a krémmel és a gombaszeletekkel összetöltöttem. Végül a félretett krémmel bevontam a sütemény tetejét. Hűtőszekrénybe tettem és pár órát pihentettem. Szeletelés után zöldségekkel díszítettem.


A recept amit átdolgoztam itt található.