2016. május 1., vasárnap

Füstöltsajtos rúd

Nemrég egy vendégségben volt szerencsém megkóstolni ennek az omlós, füstölt sajtos rúdnak a "fehér" verzióját. De hogy nekem, azaz nekünk is jusson a jóból, elkértem a receptet és átalakítottam. Így teljes kiőrlésű lisztből is isteni finom, egy probléma van vele, rájár a család és őrült gyorsan fogy!


Hozzávalók
300g liszt (90g sima búza, 210g teljes búza)
200g hideg vaj, esetleg margarin
40g füstölt sajt
1,5 csapott teáskanál só
100-120g tejföl

A szóráshoz, kenéshez
80g füstölt és trappista sajt vegyesen
1 tojás sárgája
pár csepp étolaj 

kevés liszt a nyújtáshoz


A vajat kis kockákra vágtam, a sóval elkevert liszttel elmorzsoltam. Hozzáadtam a reszelt füstölt sajtot, tejfölt és egynemű tésztát gyúrtam. Fóliába csavartam és 12 órát, egy éjszakát pihentettem.
A sajtokat lereszeltem és elvegyítettem. A tojás sárgáját pár csepp étolajjal elkevertem.  A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem, és körülbelül 5-6mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval rudakra vágtam, tojással megkentem, megszórtam sajttal, majd papíros sütőlemezre tettem. Az előmelegített sütőben pirosra sütöttem a rudakat. 
Zárt dobozban hosszú ideig eláll.


A receptet köszönöm Évának és Andrásnak!