2016. június 5., vasárnap

Cseresznyés tejespite

Szülővárosomnak, Lajosmizsének és környékének tradicionális süteménye a tejes pite. Úgy tartják, egy rest asszony találmánya, akinek nem akaródzott a bekevert palacsinta tésztát kisütni, így egy tepsiben bevágta a kemencébe. Nos, hogy a történet igaz-e azt nem tudom, de mentségére szolgáljon ennek a hajdanvolt asszonynak, hogy ez az édesség szoros rokonságot mutat a francia flannal, és a gyümölcsökkel dúsított clafoutival. Ezek szerint a lustaság nemzetközi. Olyannyira, hogy a franciák ki sem magozzák a cseresznyét... Bár ennek valójában esztétikai oka van, így a gyümölcs leve nem színezi meg  a tésztát.


Nos, én kimagoztam cseresznyét és kissé diéta baráttá tettem édesanyám tejespite receptjét. A tejet tejszínre cseréltem, hisz a tejjel ellentétben, a zsírossága miatt nem számít gyors szénhidrátnak. Zsír helyett pedig vajat használtam.


Hozzávalók, 20x30cm-es tálhoz
350-400g cseresznye
65g teljes kiőrlésű búzaliszt
35g nyírfacukor
200ml tejszín
50ml víz
2 tojás
1 tojás sárgája
35g puha vaj 
harmad rúd vanília
pici liszt a formához
nyírfaporcukor a tálaláshoz, elhagyható

 
A cseresznyét megmostam és kimagoztam. Tál fölé tett szűrőbe tettem, hogy a leve kicsepegjen. A sütőt 180 fokra előmelegítettem, egy hőálló tálat a vaj felével vastagon kikentem, liszteztem. 
Keverőtálba tettem a lisztet, nyírfacukrot, vaníliát és a folyadékot, tojást fokozatosan adagolva csomómentesen összekevertem, végül hozzáadtam a maradék, felolvasztott vajat. 
A cseresznyét beletettem a formába és ráöntöttem a tésztát. Az előmelegített sütőbe tettem és körülbelül 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. 
Langyosan is, hidegen is egyaránt finom.


Tipp: cseresznye helyett használhatunk más bogyós gyümölcsöt, sárgabarackot, téli időszakban almát is. Megszórhatjuk a pite tetejét szeletelt mandulával.
Ha a gyümölcs nélkül készítjük, akkor sárgabarack lekvárral a legfinomabb a tejespite. 

És egy fotó azoknak, akik a szélét szeretik!