2016. június 28., kedd

Citromos jégkrém eperrel

A rendszeres olvasóim bizonyára észrevették, hogy pár napra eltűntem. A férjem megajándékozott egy csodálatos nyaralással. Egy vadregényes görög szigeten, Kefalonián jártunk. Sok remek gasztronómiai élményben volt részem, de szert tettem egy szomorú tapasztalatra is. Mégiscsak gazdag ország ez a Görögország, ha hagyják a fákról lehulló citromot, narancsot, sárgabarackot a földön kárba veszni. Szerencsére azonban nem mindenki tesz így, sőt van, aki kiteszi a felesleges citromokat a járókelőknek, és ha szépen kérjük meg is ajándékoz vele. Így tettem szert egy szatyor vegyszermentes citromra, amiből hazaérve azonnal jégkrémet készítettem, hogy stílszerű legyek, sűrű, görög joghurttal.


Hozzávalók, 8 adag, 75ml-es formákhoz
250ml tejszín
250ml görög joghurt
100g eperlekvár
30g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
1 kezeletlen citrom héja
citromlé, ízlés szerint


A joghurtot és a tejszínt elkevertem, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat és a citromlevet. Az előkészített formákba váltakozva belekanalaztam a joghurtot és a lekvárt, így szép márványos lesz a jégkrémünk. Beletesszük a pálcikákat és 8-10 órán át fagyasztjuk. 
Fagyizás előtt, forró vízbe mártva kicsúsztatjuk a formából. 


Tipp: görög joghurt helyett használhatunk tejfölt is. Lekvár helyett pedig más, szezonális gyümölcspürét, de akár el is hagyhatjuk.


Many thanks to Francesca for the delicious lemons!

Pikáns töltött tök

Rogyásig van a piac isteni tölteni, rakottakhoz való zöldségekkel. Nekem most két kisebb tököcskére esett a választásom. Olyan zsengék, hogy meg sem hámoztam őket. S hogy mitől lett pikáns? A római kömény és fokhagyma remek párosától.


Hozzávalók
2 zsenge tök, körülbelül 16-18cm hosszú
300g darált hús, nálam sertés
1 nagy fej hagyma
350g paradicsom
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
őrölt római kömény
olaj
120g bulgur
100g trappista


A hagymát finomra vágtam, kis olajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a darált húst és pirítani kezdtem. Közben vizet forraltam, a paradicsomokat beledobtam pár pillanatra, majd lehúztam a héjukat. Felkockáztam őket. Amikor a hús megpirult kevés vizet öntöttem rá, hozzátettem a paradicsomot, sóztam, borsoztam és hozzáadtam a római köményt. Legyünk vele óvatosak, inkább többször keveset tegyünk hozzá, kóstolgassunk. Főzés közben, ha szükséges, öntsünk a húshoz még vizet, de ne legyen túl szaftos.
A bulgurt kétszeres sós vízben megfőztem. A sajtot lereszeltem. A tököket félbe vágtam, a magokat karalábévájóval kiszedtem és papíros sütőlemezre állítottam őket. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Mikor a hús megpuhult hozzákevertem a bulgurt, zúzott fokhagymát és utóízesítettem. A tölteléket a tökökbe kanalaztam, reszelt sajttal megszórtam és csak addig sütöttem, míg a sajt megpirult. Így a tökök még ressek maradnak. 


Tipp: tök helyett használhatunk cukkinit. Ha nem szeretnénk csónakokat szeleteljük fel a zöldséget és csináljunk rakottat. Basmati rizzsel vagy kölessel is finom. A sajtot lecserélhetjük kapros tejfölre.