2016. július 2., szombat

Kapros vajbableves

Akármennyire is tombol a nyár, jól tud esni egy tányér finom leves, ami folyadékpótlásnak sem utolsó. Most két kedvencemet, a kaprot és a sárga hüvelyű zöldbabot vettem alapul, mert nagyon jól passzolnak egymáshoz, pláne ha társul hozzájuk egy kis fokhagyma is.
 

Hozzávalók
400g sárga vajbab
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 tv. paprika
2 gerezd fokhagyma

körülbelül 1,5l víz

A habaráshoz
150g tejföl
40g tk. búzaliszt
1 teáskanál pirospaprika
kis csokor kapor


A zöldbab végeit levágtam, 1,5cm-es darabokra daraboltam, alaposan megmostam. A megtisztított fehér- és sárgarépát karikákra vágtam, a paprikából kivettem a csumát. A zöldségeket  fazékba tettem, vízzel felengedtem, sóztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és ressre főztem.


Elkészítettem a habarást. Egy nagyobb fém tálba tettem a lisztet, pirospaprikát és a tejföllel csomómentesre kevertem. A forrásban levő levesből két merőkanálnyit belekevertem a habarásba, majd beleöntöttem a levesbe és a finomra vágott kaporral átforraltam. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót.