2016. augusztus 16., kedd

Almáspite fagylalt, mogyorós zabkeksszel

Sok cukrászdában látom mostanában, hogy süteménydarabkákkal dúsítják a fagylaltokat. Hogy mi se maradjunk ki a jóból, almáspite fagyit készítettem, mogyorós zabkeksszel, ami nem csak a fagyiba szuper, de a maradék remek kis étkezésre is. Akik szeretik az almás pitét, a mogyorót, no meg a fagyit azoknak szívből ajánlom.


Hozzávalók
Fagylalthoz
400ml habtejszín
100ml tej
50g nyírfacukor
3 tojás sárgája
fahéj, kardamom, ízlés szerint

Almatöltelékhez
200g savanykás alma, hámozva
30g vaj
nyírfacukor, fahéj, ízlés szerint

Mogyorós zabkekszhez
100g vaj
70g nyírfacukor
1 tojás
100g liszt (30g finom, 70g tk. búzaliszt)
1 csapott teáskanál sütőpor
120g nagyszemű zabpehely
csipet fahéj
30g mazsola (elhagyható)
30g török mogyoró


A fagylaltalapot előző nap készítettem el. Egy tapadásmentes lábasban egyneművé kevertem a tojássárgákat, a nyírfacukrot, a tejszínt, fahéjt, kardamomot. Lassú tűzön, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főztem. Ez a forrás előtti pillanat, amikor az alap már fed, vékony réteget képez egy fakanálon. Kihűtöttem a masszát, a legjobb 6-8 órát, egy éjszakát hűtőben tartani. 

Másnap az almát meghámoztam, apró kockákra vágtam. A vajat egy serpenyőben megolvasztottam és az almát átforgattam a forró vajban és egy kicsit megpároltam, de csak annyira, hogy darabos maradjon. Nyírfacukorral,  fahéjjal ízesítettem.


A kekszhez a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A mogyorót egy serpenyőben megpirítottam, a héját papírtörlővel ledörzsöltem és durvára vágtam. A mazsolát felfőztem, lemostam, lecsepegtettem. A vajat a nyírfacukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tojást, együtt is habosítottam. Belekevertem a sütőporos lisztet, fahéjat, végül a zabpelyhet, mazsolát, mogyorót. Sütőpapíros tepsire teáskanálnyi, kb. 10g-os halmokat tettem, kb. 2cm-es térközzel, mert a keksz kicsit terül. 10 perc alatt aranybarnára sütöttem.


A fagylalthoz mélyhűtőbe készítettem egy edényt, ami bírja a fagyasztást. 5-6 kekszet apró darabokra törtem. A kész fagyi harmadát a hideg tálba simítottam, megszórtam keksszel, almával. Rásimítottam a következő harmadot, megszórtam, majd az utolsó adaggal is megismételtem. Tálaláskor is megszórtam almával és keksszel.


Tipp: Ha nincs fagylaltgépünk, tegyük a hidegre hűtött a masszát egy jól záródó dobozban mélyhűtőbe és óránként keverjük át, míg át nem fagy. Az utolsó keveréskor rétegezzük az almával és kekszmorzsával.
Szeretném megköszönni azokat a hozzászólásokat, amelyek szerint az mazsola nem IR diéta kompatibilis. Igen, ez így van és a kekszből ki is hagyható.