2016. szeptember 11., vasárnap

Áfonyás krémsajtszelet, házi zabkeksszel

Nagyon szeretjük a sajttortát. S talán nem meglepő, hogy az áfonyát is. Hogy összekössem a finomat a kellemessel korábbi New York cheesecake receptemet (ld. itt) most megbolondítottam egy adag sűrűre főzött áfonyaszósszal. Az ötlet sikert aratott, próbáljátok ki ti is! Érdemes!


Hozzávalók / 20x30 cm-es tepsihez
Keksz alaphoz
150 g liszt (50g őrölt zabpehely, 50g sima liszt, 50g tk. búzaliszt)
20g lágy zabpehely
80 g vaj
1 tojás
késhegynyi sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
45 g nyírfacukor
fahéj, kardamom ízlés szerint
Összeállításhoz
120 g vaj

Krémhez
800 g natúr krémsajt, szobahőmérsékletű
100 g tejföl
2 tojás, szobahőmérsékletű
2 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
120 g nyírfacukor
harmad rúd vanília
50 g étkezési keményítő

200g áfonya, készülhet mirelitből is
50ml víz
édesítés, ízlés szerint


Az áfonyát lecsumáztam, megmostam, lecsepegtettem és egy tapadásmentes lábasba tettem. Kevés vizet öntöttem alá és sűrűre főztem. Édesítettem.
Míg hűlt, elkészítettem a kekszalapot. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A vajat elmorzsoltam a lazítókkal, fűszerekkel elkevert lisztekkel, majd hozzáadtam a zabpelyhet, tojást és a nyírfacukrot. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd lisztezett nyújtótáblán 3mm vastagra nyújtottam. Papíros sütőlemezre tettem és aranybarnára sütöttem, kivettem a sütőből, kisebb darabokra törtem, majd nyitott ajtajú, lekapcsolt sütőben kicsit szárítottam, hogy igazi morzsás, keksz állagú legyen.
A tepsit sütőpapírral kibéleltem. Olyan tepsit válasszunk, amit bele tudunk állítani egy másik, nagyobb tepsibe, mert a süteményt vízfürdőben kell sütni!


A kihűlt kekszet morzsásra törtem, majd az olvasztott vajjal elkevertem. Egyenletesen belesimítottam a tepsibe és egy habkártyával jól lenyomkodtam. Hűtőszekrénybe tettem.
A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A szobahőmérsékletű sajtkrémet robotgép táljába tetettem (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert ha hideg, nem lehet csomómentesre keverni), elkevertem a tejföllel,  egyesével hozzáadtam a tojásokat és sárgáját, majd a cukrot, a vanília kikapart magjait végül pedig az étkezési keményítőt. Mindent lassú fokozaton kevertem, hogy a massza ne legyen levegős! 


A sajtkrém felét beleöntöttem az előkészített tepsibe, és rákanalaztam az áfonyaszósz felét. Rákerült a sajttöltelék másik fele és egy-egy kanálkával a maradék áfonya, amit egy fogvájó segítségével körkörösen elhúztam. Beállítottam a nagyobb tepsibe, majd a sütőbe. Forró vízzel feltöltöttem a nagyobb tepsit úgy, hogy a vízfürdő körülbelül a feléig érjen. 50 perc alatt készre sütöttem. Kivettem a vízfürdőből és kihűtöttem. Ahhoz, hogy teljesen áthűljön és szépen szeletelhető legyen, minimum 4 órát, de még jobb ha egy éjszakát áll hűtőben. A sütőpapír segítségével könnyedén kiemelhető a tepsiből és forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel  jól vágható.