2016. október 14., péntek

Céklás csokis sütemény

A cukkinis csokis sütemény töretlen sikerén felbuzdulva és egy kedves kérésnek eleget téve, egy újabb zöldséget állítottam csatasorba, azaz süteményformába. Az eredmény hasonlóan szuper, főkóstolóm szerint 10/10-es.


Hozzávalók, 23 cm-es tortaformához
300g cékla, nyers
230g liszt (70g sima liszt, 160g teljes kiőrlésű búzaliszt)
45g keserű kakaópor
3 mokkáskanál szódabikarbóna
1,5 mokkáskanál sütőpor
fél mokkáskanál fahéj, elhagyható
75g 85%-os étcsokoládé, kockára vágva
180g nyírfacukor
150ml étolaj
3 tojás
diónyi vaj és liszt a forma előkészítéséhez


A céklát megmostam és puhára főztem. Hideg vízben lehűtöttem, majd meghámoztam és nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A tortaformát vékonyan kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A száraz anyagokat - a nyírfacukor és a csoki kivételével -, egy edénybe mértem és összekevertem. Egy keverőtálba  ütöttem a tojásokat, hozzáadtam az olajat, nyírfacukrot és alaposan elkevertem.  A céklát beleforgattam a tojásos keverékbe, majd hozzákevertem a lisztet és a csokoládét.


Az előkészített sütőformába tettem és 60 perc alatt megsütöttem. Ha szükséges, a sütési idő második felében sütőpapírral, alufóliával érdemes letakarni. Tűpróbával ellenőriztem hogy megsült-e, bár a sok csokoládétól a tészta ragacsos, de nem nyers!  Pár perc pihentetés után kiborítottam a formából és rácson hagytam kihűlni. Meghintettem kakaóporral és lazára vert, enyhén édesített tejszínhabbal tálaltam.