2016. október 18., kedd

Paradicsomos mozzarellás húsgolyók

Nagy reneszánszuk van a készítsünk vacsorát harminc, sőt húsz perc alatt szakácskönyveknek. Ha ennyi idő alatt nem is, de egy óra alatt biztosan készen van ez a szuper fogás, ami olyan finom, mint amilyen szemet gyönyörködtető.


Hozzávalók
A húsgolyókhoz
250g darált hús
1 tojás
20g apró szemű zabpehely
25g reszelt parmezán (elhagyható)
1 fej vörös hagyma negyede
1 gerezd fokhagyma
oregano
frissen őrölt bors

olaj a sütéshez

A szószhoz
400g hámozott, kockázott paradicsom paradicsomlében
1 fej vöröshagyma (húshoz használt maradéka)
2 gerezd fokhagyma
olaj
pár csepp édesítő, ha a paradicsomlé savanyú lenne

250g durum tészta, nálam tortiglioni

150-200g mozzarella


A vöröshagymát nagyon finomra vágtam. Keverőtálba tettem, hozzáadtam a darált húst, tojást, parmezánt, zabpelyhet, zúzott fokhagymát, fűszereztem és alaposan összekevertem. Ha a hús nedvesebb, igényelhet több zabpelyhet, de érdemes vele csínján bánni, hogy finom szaftos legyen a húsgolyó. 
Míg a hús pihent, elkészítettem a szószt. A maradék hagymát finomra vágtam, kevés olajon üvegesre dinszteltem, majd felöntöttem a paradicsommal.  Miután felforrt, lefedve, lassú tűzön sűrítettem. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát és kicsit édesítettem.


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A húsból vizes kézzel diónyi gombócokat formáztam. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítettem, a golyókat aranybarnára sütöttem és papírtörlőre tettem.  Közben vizet forraltam és a tésztát megfőztem, al dente, azaz ügyelve rá, hogy  ne legyen teljesen puha.
Egy hőálló edénybe öntöttem a paradicsomszószt, beleforgattam a tésztát, a húsgombócokat, végül rámorzsoltam a mozzarellát és annyi időre sütőbe tettem, míg a sajt ráolvadt.


Tipp: a húsgolyókból készíthetünk nagyobb adagot, és nyersen lefagyaszthatjuk. Így következő alkalommal frissen kisütve fogyaszthatjuk, akár mini fasírtként is. 
Ha nem szeretnénk a húsgolyókat zsiradékban sütni, megfőzhetjük őket a szószban is, de akkor készítsük több paradicsomlével. 
Az egytálételhez mozzarella helyett használhatunk más, jól olvadó sajtot is. Paradicsomszósz helyett a húsgolyókat forgathatjuk fokhagymás, tejszínes szószba is.