2016. október 21., péntek

Madeleine

A nagymamámtól örökölt süteményformákat pakolászva kezembe akadt két tucat sosem használt madeleine forma. Felavattam hát őket a hozzájuk illő, ikonikus, francia süteménnyel, amelyet Marcel Proust oly érzékletesen örökített meg Az eltűnt idő nyomában című regényében: 

"A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta…”  (fordította: Gyergyai Albert)

Azt hiszem, ennél szebben nem is lehet leírni ezt az egyszerűségében nagyszerű teasüteményt. 


 Hozzávalók/16 darabhoz
2 tojás
1 tojás sárgája
65g nyírfacukor
1 kezeletlen citrom héja
100g liszt (30g liszt, 70g teljes kiőrlésű búza) 
fél mokkáskanál sütőpor
100g olvasztott, visszahűtött vaj
vaj és liszt a formák előkészítéshez 



A tojásokat egy keverőtálba engedtem és a nyírfacukorral kihabosítottam. Belekevertem a lisztet, sütőport, citromhéjat, végül az olvasztott vajat. Hűtőszekrénybe tettem atésztát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A formákat kivajaztam, liszteztem. Mikor a sütőm elérte a kívánt hőfokot, a tésztát nyomózsákba tettem és kétharmadig megtöltöttem a kagylókat.
12 perc alatt megsütöttem. Mikor a széle barnulni kezdett, azonnal kivettem a sütőből, mert a madeleine akkor igazán szép, ha világos. Rácsra borítottam kihűlni.  


Ez a pihe-puha sütemény rengeteg lehetőséget rejt. Ízesíthetjük narancshéjjal, kakaóval, dúsíthatjuk olajos magokkal. Keverhetünk bele bogyós gyümölcsöket. A kis kagylók végeit márthatjuk csokoládéba is.