2016. december 21., szerda

Gesztenyés pathé

A karácsonyi aprósütemények sorát, folytassuk most egy puha, gesztenyés darabbal. A pathék, a kevert omlós tésztából készült édes teasütemények családjába tartoznak. Ezek formázása csillagcsöves nyomózsákból történik. Nem terülnek, sütés után is jól tartják szép mintázatukat, így ez a gesztenyés is a "macskaköröm" formát. Mivel csokoládé nélkül jobban szeretem, ezért csak egy részét mártottam ki.


Hozzávalók
250g natúr gesztenyepüré
80g szobahőmérsékletű vaj
1 szobahőmérsékletű tojás
100g nyírfaporcukor
10ml rum
60g teljes kiőrlésű búzaliszt
80g 70% keserű csokoládé
pár csepp étolaj


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és papíros sütőlemezt készítettem elő. A  puha vajat a nyírfaporcukorral habosra kevertem, majd a tojással tovább habosítottam. Kis adagokban hozzáadtam a gesztenyét, végül a rumot. A habosra kevert anyagba spatulával belekevertem a lisztet. 
A masszát 10-es csillagcsővel ellátott habzsákba szedtem és fél diónyi macskakörmöket formáztam.


Az előmelegített sütőbe tettem. Mikor a talpuk aranybarnára sült, kivettem a sütőből. A sütési idő körülbelül 12 perc, de ez sütőfüggő.
A kihűlt macskakörmök végét vízgőz felett megolvasztott, pár csepp étolajjal elkevert csokoládéba mártottam és sütőpapíros tálcára tettem dermedésig.


A horgolt dekorációk Édesanyám kezét dicsérik, a receptért pedig régi kedves kolléganőmet illeti köszönet!