2016. december 30., péntek

Kolbászos vöröslencse

Egy régi, kedves barátnőmtől kaptam ezt a receptet, amit szokás szerint átalakítottam kicsit. Ő paradicsomlé nélkül és balzsamecettel készíti, én római köménnyel, mert remekül passzol a vörös lencséhez. Ezen túl használhatunk hozzá bármilyen zöldséget - cukkinit, kaliforniai paprikát, brokkolit -, ami épp szezonális, vagy kéznél van. Akármit is teszünk vele, az elkészítése nem vesz igénybe 20-30 percnél több időt. 


Hozzávalók
100g füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
200g fejes káposzta
120g apró csiperke
100g sárgarépa
100g zöldborsó (terveztem, de kifelejtettem)
200-250g kockázott paradicsom, paradicsomélében vagy 2-3 hámozott paradicsom és 200ml paradicsomlé
220g vörös lencse
csokorka petrezselyem
frissen őrölt bors
római kömény



Előkészítettem a hozzávalókat:  kolbászt és a hámozott répát felkarikáztam. A káposztát 1cm széles, 3-5cm hosszú csíkokra vágtam. A csiperkét megtisztítottam, a nagyobbakat negyedeltem. A vöröshagymát finomra vágtam.
A kolbászt felforrósított serpenyőbe dobtam és zsírjára sütöttem. Rátettem a vöröshagymát, amikor üveges lett, a többi zöldséget és együtt pirítottam őket. Legvégül hozzáadtam a zúzott fokhagymát, (borsót) majd felöntöttem a paradicsomlével. Hozzáadtam az átválogatott, mosott, lecsepegtetett lencsét, sóztam, borsoztam és megszórtam római köménnyel, szem előtt tartva, hogy a kevesebb több. Lefedtem, és addig főztem, míg a lencse meg nem puhult. Ha szükséges adjunk hozzá még egy kis vizet. Tálalás előtt megszórtam finomra vágott petrezselyemmel.