2017. március 18., szombat

Tiramisu kocka

Valami könnyedre, habosra vágytam, no meg kávésra. Hisz mit tehet az ember egy kávéfüggő férj mellett? Alkalmazkodik, ahogy tud.
Van már a blogon egy tiramisu recept (lásd ide kattintva), de úgy gondoltam, talán sokan örülnének egy másik, egyszerűbb verziónak. Babapiskóta helyett piskótalapok közé töltöttem a krémet, de ez semmit nem von le a sütemény értékéből, sőt talán még hozzá is tesz. 


Hozzávalók 20x28-as kerethez
A piskótalapokhoz
2x4 tojás
2x 80g liszt (30g sima búza, 50g teljes búza)
2x60g nyírfacukor
2x1 evőkanál étolaj 

A krémhez
500g mascarpone
600ml tejszínhab
80g nyírfaporcukor
15g porzselatin
100ml víz 

200ml eszpresszó, ízlés szerint édesítve
rum
pár csepp keserű mandula aroma
sötét, keserű kakaópor


Lefőztem a kávét, forrón édesítettem és félretettem, hogy kihűljön. 
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a két piskótalapot a szokásos módon készítettem el a fenti alapanyagokból. Piskótakészítési segédlet ide kattintva érhető el. A kész lapokat liszttel meghintettem és átfordítottam a sütőlemezen.
Míg a piskótalapok hűltek a tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy jól lehűljön. A hideg kávét ízesítettem rummal és pár csepp keserű mandula aromával.
A lapokról lesepertem a lisztet, lehúztam a sütőpapírt, leszéleztem, azaz az oldalakat egyenesre vágtam, majd elfeleztem őket, azaz 4 darab 20x28cm-es piskótalapom lett. Az elsőt, bőrével felfelé beletettem az állítható sütőformába.
A tejszínt kemény habbá vertem. A mascarponét keverőtálba tettem és a nyírfaporcukorral elkevertem. A zselatint fém tálkába mértem és hideg vízbe beáztattam. 


Mikor a tejszínhab elkészült, a harmadát egy habverő segítségével a mascarponéval elkevertem, majd a fellazított mascarponéhoz hozzákevertem a maradék habot. A zselatin vízgőz felett megolvasztottam és a krémbe kevertem. 
A formába készített piskótalapot a kávéval megkentem. Legpraktikusabb erre egy ecsetet használni. Ügyeljünk rá, hogy a folyadék ne áztassa el a lapot. Rátettem a krém negyedét és egyenletesen elkentem. A következő lapot bőrével lefelé tettem rá és szintén átitattam kávéval. Itt már használhatunk kicsit több kévét. Következett a krém második negyede, a következő lap és így tovább, míg rá nem került a negyedik, utolsó piskótalap és kávé. A negyedik lap tetejét egy kevés krémmel lekentem, majd a maradék krémet egy 14-es sima csöves habzsákba tettem és apró cseppeket formáztam a sütemény tetejére. Hűtőszekrénybe tettem. 3-4 óra pihenő szükséges ahhoz, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor forró vízbe mártott, szárazra törölt recés késsel szeleteltem és kakaóporral meghintettem.





Tipp: ha nincs állítható keretünk, készíthetjük tepsiben, vagy tortakarikában is. Ez a mennyiség egy 26 cm-es tortakarikának felel meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése