2017. november 26., vasárnap

Gesztenyés tiramisu szelet

Szerencsére az egyik nagy üzletlánc kínálatában ismét megjelent a cukrozatlan gesztenyepüré, így ezzel a tiramisuval az idei gesztenyeszezont megnyitottam! Könnyed, habos, kávé és gesztenye kedvelőknek erősen javallott!


Hozzávalók 20x28-as kerethez
A piskótalapokhoz
Fehér
4 tojás
80g liszt (30g sima búza, 50g teljes búza)
60g nyírfacukor
1 evőkanál étolaj

Kakaós
4 tojás
80g liszt (30g sima búza, 50g teljes búza)
10g kakaópor
60g nyírfacukor
1 evőkanál étolaj

A krémhez
250g mascarpone
250g gesztenyemassza, natúr
600ml tejszínhab
25g negyedannyi-ugyanannyi cukorhelyettesítő
15g porzselatin
100ml víz

250ml eszpresszó, ízlés szerint édesítve
rum vagy rumaroma
sötét, keserű kakaópor


Lefőztem a kávét, forrón édesítettem és félretettem hűlni. 
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Először a fehér, vékony piskótalapot készítettem el, majd a vastag kakaósat (ehhez állítható sütőkeretet használtam.) Úgy kalkuláltam, hogy a világos lap kétszer akkora legyen, mint a sötét, ami körülbelül 20x28cm nagyságú. (Piskóta kisokos ide kattintva elérhető.
A kész lapokat liszttel meghintettem és átfordítottam a sütőlemezen.
Míg a piskótalapok hűltek a tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy jól lehűljön. A hideg kávét ízesítettem rummal.
A lapokról lesepertem a lisztet, lehúztam a sütőpapírt, leszéleztem, azaz az oldalakat egyenesre vágtam, majd elfeleztem őket, azaz 2 darab 20x28cm-es sima piskótalapom lett. Az kakaóst bőrével felfelé beletettem az állítható formába.
A tejszínt kemény habbá vertem. A gesztenyemasszát és  mascarponét keverőtálba tettem és a elkevertem az édesítővel. A zselatint fém tálkába mértem és hideg vízbe beáztattam. 
A felvert hab harmadát egy habverő segítségével a  gesztenyés mascarponéval elkevertem, majd a fellazított hozzákevertem a maradék habot. A zselatin vízgőz felett megolvasztottam és a krémbe kevertem.


A formába készített piskótalapot a kávéval megkentem. Legpraktikusabb erre egy ecsetet használni. Ügyeljünk rá, hogy a folyadék ne áztassa el a lapot. Rátettem a krém harmadát és egyenletesen elkentem. A következő lapot bőrével lefelé tettem rá és szintén átitattam kávéval. Itt már használhatunk kicsit több kévét. Következett a krém második harmada, az utolsó piskótalap és kávé. A harmadik lap tetejét egy kevés krémmel lekentem, majd a maradék krémet V csöves habzsákba tettem és feldíszítettem. Ha nincs nyomózsákunk, csövünk, díszíthetjük recés kártyával, vagy akár egy kanál hátuljával is fodrozhatjuk a krémet.
Hűtőszekrénybe tettem. 3-4 óra pihenő szükséges ahhoz, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor forró vízbe mártott, szárazra törölt recés késsel szeleteltem és kakaóporral meghintettem.
 

További gesztenyés receptek itt érhetők el. Klasszikus tiramisu házi babapiskótával és tiramisu kocka pedig ide kattintva olvasható.

2 megjegyzés:

  1. Muszáj megjegyeznem, hogy ez valami pazarul néz ki, és kétségtelenül isteni finom is. Nagyon ügyes és kreatív vagy :)

    VálaszTörlés