2017. február 2., csütörtök

Háromsajtos sonkás fonat

Lépjünk ki kicsit a "ma is szendvicset vacsorázunk" unalmából és tegyük nagyjából ugyanazokat az alapanyagokat nettó 25 perc időráfordítással egy kis csavarral az asztalra! Egy egyszerű sós kalács tésztát pakoltam meg sajttal, sonkával és pár paradicsom kíséretében már is kész volt a pazar vacsora. Hidegen, reggelinek is megállja a helyét.


Hozzávalók, 10x30cm-es formához
250g liszt (80g rétes, 170g tk. búza)
120ml  langyos tej, vagy tejszín-víz keverék
12g friss élesztő
1  L-es tojás
50g puha vaj
1 mokkáskanál só

A töltelékhez
100g krémsajt, vagy tömlős sajt
100g trappista
125g mozzarella
100g füstölt sonka
bazsalikom levél, vagy szárított bazsalikom

vaj és liszt a forma előkészítéséhez


A tojást felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a lekenéshez. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és lágy, könnyen nyújtható tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és fél órát pihentettem. 
Míg a tészta a pihent előkészítettem a formát. Vékonyan kivajaztam, liszttel meghintettem. A trappistát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, bazsalikom leveleket tépkedtem, megmostam és papírtörlővel megszárítottam.


A megkelt tésztát nyújtótáblára borítottam és 30x40cm-es téglalapra kinyújtottam. Megkentem sajttal, rászórtam a trappistát, erre kerültek a sonkaszeletek, szétmorzsolt mozzarella, majd a a bazsalikomlevelek. 


Felcsavartam mint a bejglit, majd hosszában, középen kettévágtam. Az így kapott két tésztafelet "összefontam" és a formába tettem. 


Fél órát pihentettem, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Lekentem felvert tojással, majd 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes sütőpapírral lefedni. Rácsra tettem kicsit hűlni, majd langyosan ettük.


Tipp: ha nincs dobozformánk, akkor süthetjük kuglóf formában vagy akár sütőpapíros tepsin is. Friss bazsalikom helyett használhatunk szárítottat. Krémsajt helyett akár fűszeres paradicsomszószt is.