2017. február 11., szombat

Spenótos ricottás cannelloni csirkével

A múlt heti profiterol után következzék egy újabb olasz klasszikus: a cannelloni. Sokfelé kapható durum tésztahengerek bármilyen húsos vagy zöldséges töltelékkel megtölthetők, finom szószban sülnek és a rájuk olvasztott sajt teszi őket még pazarabbá.


Hozzávalók
14 cannelloni cső

A töltelékhez
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
350g csirkemellfilé
200g leveles spenót, mirelit
200g ricotta
étolaj

bors

A szószhoz
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 doboz kockázott paradicsom saját levében

bors
étolaj
édesítő, ha szükséges

100g reszelt sajt, nálam trappista, mozzarella vegyesen


A csirkemellet megmostam, szárazra töröltem, majd 1x1cm-es kockákra vágtam. A hagymát finomra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam, majd rádobtam a csirkehúst és együtt pirítottam. Hozzáadtam a fagyos spenótot, zúzott fokhagymát és addig pároltam, míg a spenót ki nem olvadt. Sóztam, borsoztam és belekevertem a ricottát.
A szószhoz a hagymát finomra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam, majd felöntöttem a paradicsomlével, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, borsoztam és összeforraltam.


A sütőt 180 fokra előmelegíttetem. Egy tűzálló tálba tettem a szósz felét. A cannellonikat megtöltöttem a töltelékkel. A csövecskéket szorosan egymás mellé helyeztem a paradicsomra, majd ráöntöttem a szósz másik felét is. Alufóliával letakarva 30 percig sütöttem. Ennyi idő alatt a tészta megpuhult. Rászórtam a durvára reszelt, elkevert sajtokat és aranybarnára sütöttem.


Tipp: készíthetjük húsmentesen is, akkor adjunk több ricottát, vagy más zöldséget, pl. gombát, a töltelékhez. 
Paradicsomszósz helyett süthetjük besamelben is.