2017. február 13., hétfő

Tejszínhabos krémes

Létezik egy gyűjteményem, nevezhető akár recept bakancslistának is. Ezzel a krémessel egy oszlopos tagját sikerült kipipálni. A tésztája egy régi nagymama recept, jól kiváltható vele a vajastészta, mert jellegében hasonló, leveles, hólyagos, ám nem kell hajtogatni, villámgyorsan kész. A krémet a saját ízlésem szerint formáltam, mert úgy érzem, a tojássárgájával gazdagabbá, finomabbá tehető. Mivel nálam alapból a francia krémes lenne a nyerő, ezért a krémet sok-sok tejszínhabbal koronáztam meg.


Hozzávalók, 25x35cm-es kerethez
Tésztához
300g liszt (100g sima búza, 200g tk. búza)
150g puha vaj
100g tejföl
1 evőkanál ételecet
harmad mokkáskanálnyi só

Krémhez
600ml habtejszín
600ml víz
4 egész tojás
4 tojásfehérje, (kb. 130g)
80g vaníliás krémpor
60g tk. búzaliszt
150g nyírfacukor
fél rúd vanília kikapart magjai

Tejszínhabhoz
800ml habtejszín
15g zselatin
100ml víz
50g nyírfaporcukor

nyírfaporcukor a tálaláshoz


A tészta hozzávalóit összegyúrtam és egy órára hűtőszekrénybe tettem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát kétfelé osztottam lisztezett nyújtótáblán vékonyra nyújtottam úgy, hogy 1-2cm-rel nagyobb legyen, mint a kívánt nagyság, mert a tészta sütés közben kissé összeugrik. Egy sütőlemez liszttel kissé meghintett hátuljára tettem. Villával megszurkáltam és megsütöttem. Ugyanígy jártam el a másik darabbal is. Az alsónak szánt lapot tálcára tettem és a formába illesztettem.


Előkészítettem a krémet. A krémport, lisztet elkevertem kevés vizes tejszínnel, a tojássárgájával és a vanília kikapart magjaival. A maradék vizes tejszínt a nyírfacukor felével melegíteni kezdtem, miközben a fehérjét a nyírfacukor másik felével tejföl sűrűségű habbá vertem. Ne verjük túl, mert akkor a fehérje törni fog, habcsomók lehetnek a krémünkben.  Amikor a folyadék felforrt, 2 merőkanálnyit a krémporos keverékhez adtam, majd beleöntöttem a forrásban lévő vizes tejszínbe. Besűrítettem, beleforgattam a fehérjét és még két percig főztem. Beleöntöttem az előkészített formába és egyenletesen elosztottam, hűvös helyre, majd hűtőbe tettem kihűlni.


Amikor a krém teljesen áthűlt, a jéghidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem. A zselatint fém tálkába mértem, hideg vízbe beáztattam, és vízgőz felett megolvasztottam. A felvert habba beleforgattam a nyírfaporcukrot, majd elkevertem a zselatinnal. Rásimítottam a krém tetejére és hűtőbe tettem.
A másik lapot kockákra vágtam, rátettem a sütemény tetejére. Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteltem és nyírfaporcukorral meghintve tálaltam.


Tipp: készíthető magas falú tepsiben is. A szükséges 4 fehérjét a mélyhűtőmben lévő, korábbi sütésekből megmaradt készletemből vettem elő.