2017. február 20., hétfő

Lemon curd pohárkrém mákos keksszel

Az évnek ebben a szakaszában sokfelé lehet meyer citromot kapni. Mint a képeken is látszik, ezek a citromok sokkal sárgábbak mint normál társaik, héjuk vékony, húsuk is sötétebb, a levük pedig kevésbé savas, ámde nagyon zamatos. Szuper alapja főzött citromkrémnek, azaz az angol lemon curd-nek. A felhasználása igen sokrétű, az angolok előszeretettel eszik pirítóssal, scone-nal, vagy készítenek belőle tojáshabos pitét, meringue pie-t. Nálam most egy pohárkrém komponense lett, mert remek párost alkot az édes mascarponehabbal és mákos keksszel. Az egyik része vasárnapi desszert lett, a másik fele pedig üvegekbe került, hogy könnyen magammal vihessem uzsonnára. 
A citromkrém édessége ízlés dolga és az is, hogy mennyit teszünk belőle a mascarponehabhoz. A ropogós mákos keksz persze sokkal több, mint amennyi a desszerthez szükségeltetik, de gondolom ezt senki nem bánja.


Hozzávalók
A kekszhez
250g liszt (50g kukoricaliszt, 200g tk. búzaliszt)
20g egész mák
1 csapott teáskanál sütőpor, kb. 4g
1 csapott teáskanál szódabikarbóna, kb. 4g
100g puha vaj
1 szobahőmérsékletű tojás
100g nyírfacukor
1 citrom héja
2-3 evőkanál citromlé
1-2 evőkanál citromolaj (elhagyható)
mák a forgatáshoz

A citromkrémhez
60ml citromlé
1 citrom héja
2 L-es tojás
80g nyírfacukor, ízlés szerint
40g vaj

A mascarpone krémhez
250g mascarpone
400ml tejszín
50-70g nyírfaporcukor


Először a kekszet készítettem el. A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem sütőpapíros tepsit. A vajat a nyírfacukorral habosra kevertem, majd a tojással is tovább habosítottam. Ha ikrás lenne, egy pillanatra melegítsük meg. Hozzáadtam a citromlét, héjat és olajat. Majd egy spatulával beleforgattam a lisztek, mák és lazítók elegyét. A tészta lágy lesz, de ne ijedjünk meg tőle. Egy kis tálkába vizet készítettem a formázáshoz, egy tálcára pedig a forgatáshoz szükséges mákot. Nedves kézzel 10g-os darabokat vettem a tésztából, golyót formáztam, mákban megforgattam, majd a két tenyerem között kissé ellapítottam és a tepsire tettem. Tanácsos a kekszek között távolságot hagyni, mert picit terülni fognak. Sütőbe tettem és aranybarnára sütöttem. 


A citromkrémhez előkészítettem egy vízgőzös lábast, amiben vizet forraltam. A citromok levét kicsavartam, a tojásokkal, nyírfacukorral alaposan elkevertem, majd a vízgőzre állítva, folyamatosan keverve besűrítettem. Amikor sűrű, krémes állagú lett belekockáztam és elkevertem a vajat. Hűvös helyre tettem kihűlni.
A tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy alaposan lehűljön. Közben előkészítettem a poharakat, üvegeket. Nekem összesen 3 kehelyre és 4 darab 1,5-2dl-es csavaros üvegre volt szükségem. Mindegyik aljába 2-2 kekszet tördeltem. A tejszínt kemény habbá vertem, közben a mascarponét a nyírfaporcukorral elkevertem. Beleforgattam a tejszínhabot. A krémet habzsákba tettem és keveset a poharakba/üvegekbe nyomtam. Citromkrémet kanalaztam rá, majd a mascarponehabbal rétegeztem. Tálaláskor  citromszeletetekkel, kekszekkel díszítettem.


A maradék citromkrémet kis csatos üvegbe tettem, hűtőszekrényben egy hétig eláll. Azt terveztem, hogy piskótatekercsbe fogom tölteni, de a férjemnek magában is nagyon ízlik, így nem biztos, hogy ezt meg fogja érni. A citromkrém természetesen készülhet közönséges citromból vagy más citrusféléből is.
A kekszhez azért használtam kukoricalisztet, mert sokkal ropogósabbá teszi, de lecserélhető sima búzalisztre.