2017. március 2., csütörtök

Csokis diós fonat naranccsal

Rég sütöttem kalácsot. Ezúttal nem csak a formám, hanem az ízén is csavartam egyet, mert a folyadék egy részét a megszokott tejszín-víz keverék helyett, frissen facsart, szűrt narancslére cseréltem.  Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!


Hozzávalók, 10x30cm-es formához
Tésztához
350g liszt (100g rétes, 250g tk. búza)
120ml szűrt narancslé (kb. két közepes narancs leve)
1 narancs héja
80-100ml tejszín
1 tojás
14g friss élesztő
50g cukornak megfelelő édesítő
60g puha vaj

Töltelékhez
60g puha vaj
50g nyírfaporcukor
30g keserű kakaópor
150g durvára vágott dió
(1 evőkanál forró, édes tej)

vaj és liszt a formához


A tészta hozzávalóiból lágy, de kézhez nem ragadó, jól kidolgozott tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és duplájára kelesztettem.
Míg a tészta a pihent előkészítettem a formát. Vékonyan kivajaztam, liszttel meghintettem. A diót késes aprítóval durvára vágtam. 
A megkelt tésztát 30x40cm-es téglalapra nyújtottam. Megkentem a vaj felével, egyenletesen rászórtam a nyírfaporcukrot, kakaóport és a diót, majd rálocsoltam a maradék vajat. Felcsavartam mint a bejglit, majd hosszában, középen kettévágtam. Az így kapott két tésztafelet "összefontam" és a formába tettem. Az összeállításkor kihulló diókat egy habkártyával összeszedtem és a tésztára szórtam. 


40 percig kelesztettem. A sütőt közben 180 fokra előmelegítettem. 40 perc alatt megsütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, sütőpapírral vagy alufóliával takarjuk le. 
A sütőből kivéve azonnal lekentem forró, édes tejjel, így még szaftosabb lesz. Rácsra tettem kihűlni. 


Tipp: készíthetjük őzgerinc formában, kuglófformában, vagy akár forma nélkül is. Dió helyett mogyoróval, mandulával, kakaó helyett pedig fahéjjal.

És még egy narancsleves kalács:  recept itt.