2017. március 28., kedd

Lazacos sajttorta

Egy különleges receptet hoztam. Az ötlet egy régi, kedves barátomtól származik, egyenesen Új-Zélandról érkezett. Sajttorta, házi készítésű sós keksz alapon, füstölt lazaccal, friss kaporral és tormával. Igazi ünnepi asztalra kívánkozó darab, próbáljátok ki, érdemes! 


Hozzávalók, 20cm-es csatos tortaformához
A keksz alaphoz
100g liszt (30g sima búza, 70g tk. búza)
60g hideg vaj
50g finomra reszelt trappista és parmezán vegyesen
1 tojás sárgája
só, figyelembe véve, hogy a sajt milyen sós
1-2 evőkanál hideg víz

Összeállításhoz
45g vaj

Krémhez
400 g natúr krémsajt, szobahőmérsékletű
2 tojás, szobahőmérsékletű
2 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
40 g étkezési keményítő
100g füstölt lazac
kis csokor finomra vágott kapor
finomra reszelt friss torma, vagy 30g üveges torma

Díszítéshez
70g krémsajt
30g vaj
finomra vágott kapor
50g füstölt lazac


A liszteket elkevertem a sóval, majd a kockára vágott vajat elmorzsoltam vele. Hozzáadtam a tojást, a a sajtot és annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon. Fontos, hogy hideg vajjal és vízzel dolgozzunk, a lehető leggyorsabban, hogy a kezünk melegétől a zsiradék ne tudjon kicsapódni.
A kész tésztát fóliába csavartam, hűtőszekrénybe tettem és fél órát pihentettem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát fél cm vékonyra nyújtottam és aranybarnára sütöttem.
Míg a tészta sült a csatos tortakarika aljába sütőpapírt vágtam. Erre azért van szükség, hogy a tortánkat könnyen le tudjuk majd emelni a dekliről. Az oldalára nem kell papírt tenni, mert nélküle is szépen el lehet választani.  


A kihűlt kekszet késes aprítóba tettem és morzsás állagúra daráltam. Hozzáadtam a 45g olvasztott vajat és egyenletesen belenyomkodtam a tortaforma aljába. Hűtőszekrénybe tettem.
A sütőt 150 fokra előmelegítettem. A kaprot, lazacot finomra vágtam, a tormát lereszeltem. A krémsajtot keverőtálba tettem, robotgéppel simára kevertem, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat, keményítőt, kaprot, tormát. Ügyeljünk rá, hogy csak alacsony fokozaton keverjük, hogy ne legyen habos. Legvégül spatulával beleforgattam a lazacot. Beleöntöttem a tortaformába, és vízfürdőben 60-70 percig sütöttem.
Amikor kihűlt hűtőszekrénybe tettem és ott pihentettem. Tálalás előtt késsel körbevágtam, majd 12 részre szeleteltem. A díszítéshez a vajat kihabosítottam, hozzáadtam a krémsajtot és a kaprot. Habzsákba tettem és a szeletekre dresszíroztam a krémet. Lazacrózsákkal és kaporral díszítettem.