2017. április 1., szombat

Medvehagyma krémleves, olivás sajtos pirítóssal

Medvehagyma szezonban évek óta terítékre kerül nálunk ez a krémleves. Kezdetben burgonyával sűrítettem, majd áttértem a zöldborsóra, mert a diéta szempontjából sokkal barátibb. 
IR-es körökben a pirítós a tiltott kategóriába tartozik, de én azt gondolom, két-három szelet házi, teljes kiőrlésű, magvas zsemle, olívaolajjal alaposan átitatva a bocsánatos bűn kategóriába sorolható. Akinek ez nem fér bele, az használhat levesbetétként reszelt mozzarellát, fetát.


Hozzávalók
450g zöldborsó, mirelit
1 csokor medvehagyma
1 fej vöröshagyma
150ml habtejszín
étolaj
frissen őrölt bors


A pirítóshoz
házi teljes kiőrlésű zsemle, vagy kenyérszeletek
fokhagyma
petrezselyem
olíva olaj
trappista

A vöröshagymát megtisztítottam, kockára vágtam és megfonnyasztottam. Hozzáadtam a  lemosott, lecsepegtetett zöldborsót, majd annyi vízzel felengedtem, ami éppen ellepte. Sóztam, borsoztam és puhára pároltam. Közben a medvehagymát átválogattam, szárától megszabadítottam, megmostam, papírtörlőn megszárítottam és összevágtam.
A megpuhult borsóhoz adtam a medvehagymát, majd botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Hozzáadtam a tejszínt, majd felforraltam. Ha sűrű lenne, adhatunk hozzá még vizet.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A kenyérszeleteket sütőpapíros lemezre tettem. Mindkét felüket megpirítottam. A fokhagymát összezúztam, hozzáadtam a finomra vágott petrezselymet, majd olívaolajjal elkevertem. A megpirult kenyérszeleteket alaposan - hogy az olaj jól átitassa -, megkentem ezzel a keverékkel, mindegyikre reszelt trappistát tettem, majd aranybarnára sütöttem.
Tálaláskor a leves mellé adtam, kevéske finomra vágott medvehagymával együtt.