2017. április 23., vasárnap

Csirkeburger

Van már egy klasszikus marhahúsos és egy harcsás burger receptem, így ma, a változatosság kedvéért csirkével készítettem. S hogy ne legyen olyan unalmas, a húst petrezselyemmel, snidlinggel és csipetnyi római köménnyel dobtam fel.


Hozzávalók, 6 burgerhez
Bucihoz
450g liszt (150g rétes, 300g tk. búzaliszt)
15g búzasikér
120ml tejszín
120ml langyos víz
60g olvasztott vaj
1 L-es tojás
18g friss élesztő
1 csapott teáskanál só
pár csepp folyékony édesítő, ha édeskésen szereted a bucit
szezám
nigella mag (elhagyható)

Fasírthoz
600g csirkemell filé
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál dijoni mustár
1 csokor petrezselyem
1 csokor snidling
1 kisebb vöröshagyma negyede, kb. 25g

frissen őrölt bors
fél mokkáskanál őrölt római kömény (elhagyható)

Tálaláshoz, friss zöldségek: paradicsom, lila hagyma, csiperke, uborka, jégsaláta és kecsap, mustár, majonéz ízlés szerint


A zsemle hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát gyúrtam. (A tojásból egy evőkanálnyit félretettem a lekenéshez!) Kelesztőtálba tettem és bő 40 percig kelesztettem.
Míg a tészta pihent, összeállítottam a húspogácsákat. A csirkemell filét ledaráltam. A vöröshagymát, snidlinget, petrezselymet nagyon finomra vágtam. Hozzáadtam a húshoz az olajjal, mustárral együtt, majd sóztam, borsoztam és kevéske őrölt római köményt is kevertem bele. 6 egyforma részre osztottam, vizes kézzel húskorongokat formáztam. Folpack fóliával leterített tálcára sorakoztattam őket, letakartam és sütésig hűtőbe tettem. 
 
 
Előkészítettem a zöldségeket.
A megkelt zsemletésztát hat egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem, majd papíros sütőlemezre tettem. 45 perc alatt duplájára kelesztettem, a félretett tojással lekentem, szezámmal, nigella maggal leszórtam és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. A zsemléket rácsra tettem kihűlni.
A húst egy tapadásmentes, felforrósított serpenyőben aranybarnára sütöttem, papírtörlőre szedtem és tálalásig melegen tartottam. 

Asztalra kerültek a hozzávalók és mindenki kedvére készítette a saját csibeburgerét.

Gesztenyehabos rolád


Véletlen szülte a hétvégi süteményt, pakolásztam a mélyhűtőben és találtam egy csomag natúr gesztenyemasszát. Mascarponeval, tejszínhabbal, könnyed desszert vált belőle. Kóstolás után egyetértettünk abban, hogy a korábban tervezett csokoládés áthúzás nélkül is tökéletes.


Hozzávalók
A piskótához
5 tojás
100g liszt (70g tk. és 30g sima búza)
20g Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4 (80g nyírfacukornak megfelelő)
1 evőkanál étolaj

A krémhez
250g mascarpone
250g tejszín
250g gesztenyemassza, natúr
10g zselatin
80 ml hideg víz
10g Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4 (40g nyírfacukornak megfelelő)
rum vagy rumaroma, ízlés szerint

nyírfaporcukor a díszítéshez


A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütöttem. A piskóta készítés aranyszabályait lásd egy korábbi bejegyzésben: itt. A kisült lapot vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. Pár percet pihentettem és felcsavartam. Nem szükséges külön vizes ruhát használni, csavarjuk melegen a saját papírjával együtt. 
Míg a piskóta hűlt a gesztenyemasszát összetörtem és cukorhelyettesítővel, rummal ízesítettem, összegyúrtam. 100g-ot félretettem a krémhez. A másik részből pedig - a piskóta hosszához mérve -, rudat sodortam.
Az alaposan lehűtött tejszínt kemény habbá vertem. A zselatint fémtálkába tettem és hideg vízzel beáztattam. A piskótalapról lesepertem a lisztet, lehúztam róla a papírt. Bőrös felével felfelé rátettem egy tiszta sütőpapírra, a szélét késsel kiegyenesítettem.
A mascarponét keverőtálba tettem, hozzáadtam a negyedannyit, gesztenyemasszát, rumot, majd a tejszín harmadával elkevertem. A zselatint vízgőz felett felolvasztottam. A krémhez óvatosan hozzákevertem a maradék habot majd belekevertem a zselatint. 
A krémet lapra tettem, egyenletesen elkentem, rátettem a gesztenyerudat és feltekertem.  Sütőpapírba csavartam, ügyelve arra, hogy a piskóta széle a rolád alá kerüljön. Hűtőszekrénybe tettem és szeletelés előtt két órát pihentettem. Vékonyan meghitettem porcukorral.


Tipp: készíthetjük kakaós piskótával is, ez esetben keverjünk a lisztekhez 12g keserű kakaóport.