2017. május 6., szombat

Spárgás quiche

Spárga szezonban erősen javallott elkészíteni ezt a pitét, akkor is a karakteresebb, zöld fajtából. Új hagymával, húsos, füstölt szalonnával ízletes és különleges. Melegen, hidegen egyaránt finom. 


Hozzávalók, 28cm-es pitetálhoz
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
csipet só
80g hideg vaj
1 tojás sárgája
hideg víz, amennyit felvesz
(némi vaj és liszt a forma előkészítéséhez)

A töltelékhez
500g zöld spárga
150g húsos kolozsvári szalonna
2 szál újhagyma, zölddel együtt
100g reszelt sajt

A royalhoz
250ml tejszín
3 tojás
csipet só
frissen őrölt bors


A tészta hozzávalóiból sós linzertésztát gyúrtam, a vajat elmorzsoltam a sós liszttel, hozzáadtam a tojás sárgáját, majd annyi hideg vizet, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. A tésztát fél órára hűtőbe tettem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.  A tésztát kinyújtottam, a vékonyan vajazott, lisztezett formába igazítottam, villával megszurkáltam és vakon félkészre sütöttem.
(A vakon sütés célja, hogy tésztánk ne púposodjon fel, a széle ne csússzon bele a formába. Így elkerülhető az is, hogy "szalonnás", nyers maradjon. Módja: terítsünk a tésztára sütőpapírt és 1-1,5 cm vastagon szórjunk rá bármilyen magot, pl.lencsét, rizst, meggymagot. Sütés után ezt a "tölteléket" eltehetjük és máskor is használhatjuk.)


A szalonnát csíkokra vágtam és pirosra sütöttem. Az újhagymát karikákra szeltem.
A spárgát megtisztítottam. Forrásban lévő sós vízbe dobtam és 3 percig blansíroztam. A forró vízből kiemelve azonnal jéghideg vízbe dobtam, így megtartja szép, zöld színét. Papírtörlőre tettem és leitattam róla vizet.
A tojásokat keverőtálba ütöttem, és a tejszínnel, sóval, borssal simára kevertem. Sózáskor vegyük figyelembe, hogy a szalonna milyen sós. 
A spárgasípokat a pitetésztára tettem, rászórtam a szalonnát, hagymát, végül a reszelt sajtot, majd a royallal felöntöttem. 


Visszatettem a sütőbe és 25 perc alatt készre sütöttem.