2017. május 9., kedd

Töltött karalábé

Tavasszal, mikor még zsenge a karalábé, szívesen készítem ezt a töltött verziót, mert üde, könnyű ebéd. Jól harmonizál a kaporral, amit nagyon szeretünk, de aki nem kedveli, akár el is hagyhatja. Bulgur helyett használhatunk basmati, vagy előfőzött barna rizst.


Hozzávalók
4 zsenge karalábé
300g darált hús (sertés vagy csirke)
80g bulgur
1 kisebb vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
kevés olaj
1 tojás
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

250g tejföl
50g tk búzaliszt
1 csokor kapor



A karalábékat meghámoztam, belsejüket karalábévájóval kiszedtem. A vöröshagymát finomra vágtam és megfonnyasztottam, majd rádobtam a szintén finomra vágott petrezselymet. Amikor kihűlt, a darált hússal, bulgurral, tojással zúzott fokhagymával összedolgoztam. Sóztam, borsoztam.
A előkészített karalábékba töltöttem, amelyeket egy lábosba helyeztem. A maradék húsból diónyi golyókat formáztam, majd a karalábék közé tettem. Vizet forraltam és a annyival, ami a karalábékat ellepi - körülbelül 1,2 liter - leöntöttem. Azért praktikus forró vizet használni, mert összekapja a húsban lévő fehérjét. Tűzhelyre tettem, sóztam és forrás után, takarékon fél óráig főztem. Ekkor hozzáadtam a kivájt forgácsot és együtt főztem tovább. 
Közben előkészítettem a kaprot, megmostam, papírtörlőn megszárítottam és finomra vágtam. A habaráshoz a lisztet egy nagyobb tálban csomómentesre kevertem a tejföllel. A megfőtt karalábékat, húsgolyókat kiszedtem a lábosból és a főzőlét behabartam. Érdemes hőkiegyenlítéssel készíteni, hogy a főzelék ne legyen csomós. Hozzáadtam a kaprot és sóztam. Visszaraktam a tölteléket és átmelegítettem.