2017. május 21., vasárnap

Spárga zöldfűszeres palacsintában

Na még egyszer spárga! Zöldfűszeres palacsintába, sonkába csavarva, besamel mártással és ráolvasztott sajtokkal. Első olvasatra kissé bonyolultnak tűnhet, de megéri a fáradtságot, mert egy pohárka rozé-fröccsel pazar lakoma.


Hozzávalók
500g zöld spárga, kb. 6x4 síp
6 szelet bajor vagy gépsonka

A palacsintához
120g liszt (40g sima, 40g tk. búza, 40g zabpehelyliszt)
100ml tejszín
150-180ml víz
1 tojás
kis csokor petrezselyem, finomra vágva
kis csokor kapor, finomra vágva
1 újhagyma zöldje, felkarikázva
1 gerezd zúzott fokhagyma
20g olvasztott vaj

frissen őrölt bors

A besamelhez
35g vaj
30g tk. búzaliszt
150ml tejszín
150ml víz
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

120g trappista
30g parmezán


A felsorolt hozzávalókból palacsinta tésztát készítettem és a finomra vágott zöldfűszerekkel ízesítettem. Míg a tészta pihent, a spárgasípokat letörtem, alaposan megmostam, forrásban lévő, sós vízbe tettem, 5 percig blansíroztam. A forró vízből kiemelve azonnal jéghideg vízbe dobtam, így megtartja szép, zöld színét. Papírtörlőre tettem és leitattam róla vizet.
A palacsintatésztából egy kisebb serpenyőben 6db, 15cm átmérőjű palacsintát sütöttem. A spárgákat 6 felé osztottam és 4-4 darabot 1-1 szelet sonkába, majd palacsintába csavartam. Tapadásmentes edénybe sorakoztattam őket. Ha porcelán, vagy más hőálló tálat használunk, érdemes vékonyan kivajazni, zsemlemorzsával vagy liszttel  meghinteni. 


A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A besamelhez szánt vajat felolvasztottam, belekevertem a lisztet, a tejszínes vízzel felengedtem és folytonos keverés mellett felforraltam. Sóztam, borsoztam, belezúztam a fokhagymát. A mártást egyenletesen eloszlattam a tekercseken, majd megszórtam a sajtokkal. 


Az előmelegített sütőbe tettem és addig sütöttem, míg a sajt rá nem olvadt.

Tipp: készíthetjük húsmentesen, sonka nélkül is. A palacsinták annyira finomak, hogy akár kenyérpótlóként is megállják a helyüket.


 Original Rezept von Ullatrulla backt und bastelt
 Vielen Dank für die tolle Idee!