2017. május 29., hétfő

Eper charlotte

Méltán nevezhetjük ezt az eper charlotte-ot, a kora nyári desszertek királynőjének. Éke lehet ünnepi asztalnak, de születésnapi ajándéknak is szép. Szükség van hozzá egy félgömb alakú tálra, és egy légiesen könnyű eper, vagy más gyümölcskrémre. Véleményem szerint, akkor lesz igazán elegáns, ha mini piskótatekercsekből készítjük.

Hozzávalók, kb. 3l-es, 22cm átmérőjű tálhoz
A mini piskótatekercsekhez
3 tojás
50g nyírfacukor
60g liszt (20g sima, 40g tk. búza)
pár csepp étolaj

A talphoz
2 tojás
30g nyírfacukor
40g liszt (10g sima, 30g tk. búza)
pár csepp étolaj

A piskótatekercshez
házi eperlekvár

A krémhez
350g eper
250g mascarpone
700ml tejszín
25g Dia Wellness cukorhelyettesítő, negyedannyi (mennyisége függ az epertől)
16g zselatin
120ml hideg víz
1 citrom leve, ízlés szerint
fél citrom héja


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem 2 papíros sütőlemezt. Az egyikre egy 23cm-es deklivel kört rajzoltam.
Először a roládhoz való felvertet készítettem el. A fehérjét a nyírfacukor felével laza habbá vertem, majd a sárgáját a a másik résszel szintén kihabosítottam. A fehérjét beleforgattam a sárgájába, pár csepp olajjal együtt, végül belekevertem a lisztet. Fél cm vastag lapot kentem és megsütöttem. A lapot ne szárítsuk ki, maradjon szaftos, hogy szépen fel lehessen csavarni. A kész lapot liszttel meghintettem és átfordítottam. Pár percet pihentettem, majd lehúztam róla a sütőpapírt és felcsavartam. Mikor kihűlt két részre vágtam, lekvárral megkentem és felgöngyöltem két roládot. Papírba csavarva mélyhűtőbe tettem. 
Közben elkészítettem a másik piskótát, a charlotte talpát is. A  kész felvertből a berajzolt sütőpapírra lapot kentem és megsütöttem. Mikor megsült, lisztezve szintén átfordítottam. Ha a sütőnk alkalmas több tepsivel való sütésre, természetesen készíthetjük a lapokat egyszerre is.


Az epret megtisztítottam, alaposan megmostam, majd kevés vízzel felfőztem. Amikor kihűlt, botmixerrel összetörtem.
A töltéshez használt tálat folpack fóliával kibéleltem. Az átfagyott piskótaroládokat körülbelül 1cm-es szeletekre vágtam és a formát kibéleltem. 


Az alaposan lehűtött tejszínt habbá vertem. A zselatint fém tálkába tettem, hideg vízzel beáztattam. Az epret elkevertem mascarponeval, finomra őrölt negyedannyival, citromhéjjal, lével, majd beleforgattam a habot. Ha szükséges, ekkor még  finomíthatunk az ízén. Végül belekevertem a vízgőz felett felolvasztott zselatint és a formába tettem a krémet. Elsimítottam, majd a méretre igazított lappal befedtem. Egy éjszakán át pihentettem. Másnap tálra fordítottam és tálaláskor eperszemekkel díszítettem.


Tipp: Piskóta készítési alapismeretek ide kattintva olvashatók!
Ne féljünk a zselatintól! Hogyan használjuk? Lásd itt.
Ugyanitt fázisfotó, hogyan készítsünk vékony tortalapot, tortakarika nélkül.
Ha nincs eperlekvárunk, főzzünk fel plusz 150g epret, édesítsük, turmixoljuk simára és töltsük ezzel a roládokat!