2017. június 5., hétfő

Lecsóban sült cukkini cannelloni

Van már egy hagyományos, tésztacsöves cannelloni recept a blogon. Ma kísérletbe kezdtem, a tésztát cukkinire cseréltem, a paradicsomszószt pedig lecsóra. Az eredmény pazar, próbáljátok ki, érdemes! Az alapanyagok beszerzésekor praktikus olyan, kisebb cukkiniket választani, amelyek nem szélesebbek mint a zöldséghámozónk. Szeletelhetjük még zöldség, uborkagyaluval is, bár nekem a zöldséghámozós módszer célravezetőbbnek és biztonságosabbnak bizonyult.


Hozzávalók
A tekercsekhez:
2 zsenge cukkini, vékonyabb
300g csirkemellfilé
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
olaj
120g feta és juhtúró vegyesen, vagy bármilyen lágy sajt

A lecsóhoz:
300g lecsópaprika
200g paradicsom
1 kisebb fej vörös és lila hagyma
50g sűrített paradicsom
olaj


120g reszelt trappista


A csirkemellfilét felkockáztam és ledaráltam. A hagymát finomra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam, rátettem a csirkehúst és megpirítottam. Sóztam, borsoztam, belezúztam a fokhagymát, majd belekevertem a fetát és a juhtúrót.
A cukkiniket megmostam, megtöröltem, végeiket levágtam. Zöldséghámozóval vékony csíkokra vágtam és enyhén besóztam. A középső részt, amit már nem tudtam szépen szeletelni, felkockáztam.
Előkészítettem a lecsóhoz a zöldségeket. A vöröshagymát finomra vágtam. A paprikát, paradicsomot, lilahagymát közel azonos méretű kockára vágtam. A vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a paprikát és megpirítottam. Beletettem a paradicsomot, lila hagymát, cukkinit, végül kevés vizet és a sűrített paradicsomot. Sóztam és lefedve félpuhára főztem.
Míg a lecsó főtt, elkészítettem a cukkinitekercseket. 3-3 szeletet egymásra fektettem úgy, hogy kissé fedjék egymást és 1-1 adag töltelékkel felcsavartam. Hőálló tálba tettem.




A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A cukkinik tetejére és mellé tettem a lecsót, megszórtam reszelt sajttal és annyi ideig sütöttem, míg a sajt megpirult. 

Bulgurral tálaltam, de bármilyen más gabonaköret jól illik hozzá.