2017. június 25., vasárnap

Kajszis túrós szelet

Kissé megleptetek pénteken, mert nem gondoltam volna, hogy ekkora tetszésnyilvánítás fogad egy vajling, nosztalgikus hangulatban lefényképezett sárgabarackot a blog Facebook oldalán. A dzse-le (se dzsem, se lekvár; dzsem is, lekvár is) elkészült, de rezerváltam pár kajszit egy sütemény erejéig. Roládnak indult, de a hőmérsékleti viszonyok felülírták.  Na jó, nem fogom az időjárásra, néha én is eltolok ezt-azt, így szelet lett belőle. Szóval a sütőből kivéve ti ne csavarjátok fel a lapot és akkor nem lesz olyan hepehupás, mint az enyém. 


Hozzávalók
A piskótához
5 tojás
100g liszt (30g sima, 70g tk. búza)
12g kakaópor
80g nyírfacukor
1 evőkanál olaj

A krémhez
250g túró
100g görög joghurt, vagy tejföl
30-40g negyedannyi, ízlés szerint
1 kezeletlen citrom héja
citromlé, ízlés szerint
350ml tejszín
12g zselatin
100ml hideg víz
250g sárgabarack (mag nélküli súly)


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem egy papíros sütőlemezt. A legnagyobb tepsimen sütöm úgy, hogy a 18,5x27,5cm-es kerethez megfelelő nagyságú legyen a lap. 
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét habbá vertem, miközben a nyírfacukor felét kis részletekben hozzáadtam. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne legyen kemény, tejföl állagnál erősebb, hisz ha nagyon keményre verjük, keveréskor törni fog, ezzel pedig elveszítjük az értékes légbuborékokat, amelyek a piskótánk vázát képezik. A tojások sárgáját a cukor másik felével kihabosítottam. Óvatosan beleforgattam a fehérjét, olajat, majd beleszitáltam a kakaóporral lisztet. A masszából lapot kentem és 15 perc alatt megsütöttem. A kisült lapot kivettem a sütőből, liszttel meghintettem és megfordítottam. (Felvert kisokos itt olvasható.)
A tejszínt 15 percre mélyhűtőbe tettem, majd szintén lehűtött tálban habbá vertem. Felhasználásig hűtőbe tettem. A zselatin fém tálkába mértem és hideg vízzel leöntöttem. A piskótalapot két egyenlő részre vágtam és beleigazítottam a kihúzható fém keretbe. 


A kajszit megmostam, szárazra töröltem, és apró kockákra vágtam. A  túrót, joghurtot, citromhéjat, negyadannyit keverőtálba tettem és alaposan összekevertem. A zselatint vízgőz felett megolvasztottam. A tejszínhabot beleforgattam a túrós alapba, citromlével ízesítettem és belekevertem a zselatint. Kis részletekben, a barackkal felváltva a piskótalapra tettem a krémet. A tetejét elsimítottam és a másik lappal befedtem. 2 órát hűtőben pihentettem, majd szeleteltem, nyírfaporcukorral meghintettem. 
Tipp: Ha nincs fémkeretünk, használjunk egy kisebb tepsit.
Ez a mennyiség egy 23cm-es tortakarinának felel meg. A masszát megfelezzük, sütőpapíros lemezen körberajzoljuk a karikát és két lapot sütünk belőle. 
Sárgabarack helyett készülhet málnával, keményebb húsú őszibarackkal, nektarinnal is.
 

Ratatouille, lecsó franciásan

Imádjuk a lecsót, de tegnap csavartam rajta egyet és ezt a franciás verziót készítettem el. Nemcsak szemet gyönyörködtető, isteni az illata, de ízeiben is pazar. Tésztával tálaltam, de gabonaköret vagy friss kenyér is kitűnő hozzá. Tehetünk alá kolbászt, vagy adhatjuk sült hús kísérőjeként is. 
A húsmentes verzióhoz, az ebéd mellé, jár egy régi, a férjem baráti társaságából származó andoma is. Kiszedi a feleség a zöldséges  ebédet, mire a férje méltatlankodva így szól: - Drágám, én csak köretet kaptam!


Hozzávalók
A fűszeres szószhoz
1 fej hagyma
4 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
kevés olaj

kakukkfű
oregano

A zöldségkoszorúhoz
1 kisebb padlizsán
1 cukkini (ha tehetjük tegyünk bele sárgát is, sajnos ezúttal nekem nem sikerült beszereznem)
3 paradicsom
3 fej lila hagyma

frissen őrült bors
olívaolaj
kakukkfű
oregano


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy kisebb lábasban vizet forraltam és négy megmosott paradicsomot beletettem. Pár percig a forró vízben tartottam, majd hideg vízbe tettem. Mikor lehűltek a héjukat lehúztam és 1x1cm-es kockákra vágtam őket. A hagymát finomra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam, rádobtam a paradicsomot, sóztam, boroztam, belezúztam a fokhagymákat és összeforraltam. Nem kell főzni, elég, ha rottyan egyet. Sütőtálba öntöttem, friss kakukkfüvet, oreganot tépkedtem rá. 


A meghámozott hagymát, megmosott, szárazra törölt paradicsomot, cukkinit, padlizsánt karikára vágtam és szorosan az előkészített paradicsomra raktam. Tetejét olajjal meglocsoltam, oreganoval megszórtam és alufóliával lefedve sütőbe tettem. Egy órán át sütöttem, az utolsó 20 percben fólia nélkül.


Természetesen készülhet serpenyőben is. Kerülhet bele kaliforniai paprika is, a lényeg az, hogy a padlizsán, cukkini, hagyma, paradicsom aránya közel azonos legyen, hasonló nagyságú kockákra vágva. Kakukkfű, oregano helyett készíthetjük bazsalikommal, zsályával, babérral.