Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó!
A felszín édes hó...
Rajta aranyszínű morzsa!
Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó,
Megkóstolható!
És benne van a kenyér, benne van a víz!
Benne van a tudás, benne van az íz!
Benne van az idő, benne van a só!
Benne van a válasz: embernek lenni jó!
jó, jó, jó
Ez a jó ízű kisbolygó!
Jó, jó, jó, jó
Belül tűz forró!
Jó, jó, jó, jó
Olyan illatosan olvadozó!
Jó, jó, jó, jó
ó-ó-ó-ó!
A felszín édes hó...
Rajta aranyszínű morzsa!
Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó,
Megkóstolható!
És benne van a kenyér, benne van a víz!
Benne van a tudás, benne van az íz!
Benne van az idő, benne van a só!
Benne van a válasz: embernek lenni jó!
jó, jó, jó
Ez a jó ízű kisbolygó!
Jó, jó, jó, jó
Belül tűz forró!
Jó, jó, jó, jó
Olyan illatosan olvadozó!
Jó, jó, jó, jó
(Presser Gábor - A padlás: Szilvásgombóc)
A jó ízű kisbolygó főtt, tört burgonya helyett, IR diétába illeszthető módon, az örök jolly jokerrel: cukkinivel! Sem ízben, sem állagban nem különbözik a krumplis verziótól! Aki nem hiszi, járjon utána!
Hozzávalók, 15 gombóchoz
400g zsenge cukkini
1 tojás
50g sima liszt
200-250g tk. búzaliszt, amennyit felvesz
só
szilva
fahéjas édesítő, nálam nyírfacukor
50g vaj,
150g tk. morzsa
A cukkinit héjastól, apró lyukú reszelőn lereszeltem. Ha a cukkini már nem annyira zsenge, héja vastag, akkor hámozzuk meg, szedjük ki a magjait. Sóztam és 15 percet pihentettem.
Ez idő alatt, vajon aranybarnára pirítottam a morzsát. A szilvákat megmostam, félbe vágtam. Előkészítettem a fahéjas nyírfacukrot.
A cukkini levét kinyomkodtam, 240g lett lé nélkül. Beletettem a tojást, majd liszt egy részét visszatartva összegyúrtam. Annyi lisztet adtam hozzá, hogy a hagyományos, burgonyás verzióval megegyező állagú legyen.
Vizet forraltam, amibe sót dobtam és pár csepp olajat csepegtettem. A tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam. Körülbelül 10x10cm-es négyzetekre vágtam, egy-egy fél szilvát tettem a lapokra, azokra pedig fél teáskanálnyi fahéjas cukrot.
Gombócokat formáztam, lisztezett felületre sorakoztattam őket. Amikor a felével elkészültem a forrásban lévő vízbe tettem őket. A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére. Alaposan lecsepegettem és a morzsában megforgattam. Közben elkészítettem a maradék tésztát is.
Ötlet innen.