2017. szeptember 11., hétfő

Paradicsomos spegetti padlizsán fasírttal

Nagyon szeretjük a zöldségfasírtokat. Hétvégén egy régi tervemet váltottam valóra, padlizsánból készítettem feltétet. Hogy a kislányom se maradjon éhes, paradicsomos spagettit ettünk hozzá, de salátával, gabonaköretekkel is finom, sőt party falatként, hidegen is sikert arathatunk vele. 


Hozzávalók
3 kisebb padlizsán, 600g
100g kemény sajt reszelve, nálam cheddar 
1 kis csokor petrezselyem
1 kisebb vöröshagyma, ízlés szerint
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás
bors
100g zabpehely, függ  padlizsán nedvességétől
olaj
kevéske tk. zsemlemorzsa a forgatáshoz

A paradicsomszószhoz
500g paradicsom
1 kisebb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
olaj
bors
oregano

spagetti 


A padlizsánokat megmostam, szárazra töröltem, késsel megszurkáltam és 180 fokra melegített sütőben megsütöttem. Sütés közben többször megfordítottam őket. Amikor megpuhultak - ehhez körülbelül 40 percre volt szükség -, és kicsit hűltek a héjukat levettem és szűrőbe tettem, hogy  a levük kicsepegjen.
Közben elkészítettem a paradicsomszószt. A megmosott paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobtam, majd hideg vízbe tettem és a héjukat lehúztam. Apró kockákra vágtam őket. Kevés olajon megfonnyasztottam a finomra vágott vöröshagymát, belezúztam a fokhagymát. Ráöntöttem az előkészített paradicsomot, sóztam, borsoztam, oreganoval ízesítettem és puhára főztem.
A kihűlt padlizsánokat összetörtem. Hozzáadtam a reszelt sajtot, tojást, kevés olajon megfonnyasztott hagymát, finomra vágott petrezselymet és zabpelyhet. Sóztam, borsoztam. Pár percet pihentettem, hogy  a zabpehely felvehesse a nedvességet. Amennyiben szükséges, tegyünk hozzá még zabpelyhet, hogy a massza jól formázható állagú legyen. Falatnyi golyókat készítettem és zsemlemorzsában megforgattam őket. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítettem, a fasírtokat aranybarnára sütöttem és papírtörlőre tettem.
Al dente durum spagettivel tálaltam.