2017. október 2., hétfő

Chia magos szendvicskenyér

Rég hoztam kenyér receptet. Talán sokaknak nem is lesz újdonság, hisz a gyakran használt öregtésztás technikával készült. Mégis úgy gondoltam szánok rá egy bejegyzést, mert mostanában előszeretettel sütöm, a szendvicsnek, melegszendvicsnek praktikus formája miatt és mert a friss, ropogós héjhoz pihe-puha bélzet társul. Továbbá mert ékes példája annak, hogy extra sikér hozzáadása nélkül is lehet jó teljeskiőrlésű kenyeret sütni.
Ezúttal chia maggal dúsítottam, de bármilyen maggal finom, különösen ha megpirítjuk a magokat előtte. Ha a külsejét is szeretnénk magokkal bevonni, akkor ide kattintva olvasható a praktika amivel elérhető, hogy vastag legyen a kenyerünkön a "magköntös". 


Hozzávalók 11x35cm-es dobozformához
Öreg tésztához
200g kenyér- vagy rétesliszt
150ml víz
6g friss élesztő

Tésztához
400g liszt (200 g Graham liszt, 200g tk. búzaliszt)
180-200ml víz
12g friss élesztő
1 evőkanál ecet
2 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
35g chia mag


A tervezett kenyérsütés előtti este elkészítettem az öregtésztát. Egy nagyobb, lefedhető tálba mértem a vizet, belemorzsoltam az élesztőt, majd hozzáadtam a lisztet és alaposan összekevertem. Nem kell kidolgozni, elég ha egynemű. Lefedtem és a konyhapulton hagytam. Megkel és összeesik.


Másnap a chia magot megpirítottam. A tészta hozzávalóit belemértem a dagasztógép üstjébe, hozzáadtam az öregtésztát, kihűlt magot, és selymes, rugalmas tésztát gyúrtam. A lisztek minőségétől függően szükség lehet plusz folyadékra, amit érdemes evőkanalanként a tésztához adni.
A tésztát kigömbölyítettem, kelesztőtálba tettem és 45 percig kelesztettem. A dobozformát sütőpapírral kibéleltem. Szebb lesz a kenyerünk, ha a papírt nem belenyomkodjuk, hanem vágjuk. Készítünk egy doboz hosszával megegyező egy-egy centivel szélesebb lapot, amit élesen meghajtunk, a végére pedig vágunk két kisebbet.


A megkelt tésztát nyújtótáblára tettem óvatos mozdulatokkal téglalap alakúra szétnyomkodtam, majd felcsavartam és a formába tettem. Fél órát kelesztettem, miközben a sütőt 230 fokra előmelegítettem és forróvizes edény állítottam az aljába. A kelesztési idő ettől eltérhet, hisz függ a konyhánk hőmérsékletétől. Ujjunkkal megnyomva ellenőrizhetjük, hogy  a kenyerünk sütésre kész-e.  Ha megnyomva ott marad az ujjunk nyoma, adjunk még időt neki. Ha lassan visszasimul a nyomás helye, akkor sütésre kész.  A megkelt kenyeret 3 helyen ferdén bemetszettem és a sütőbe tettem. 


Fél óra után, mikor a kenyér kérge megszilárdult  a vizet kivettem, a hőmérsékletet pedig 200 fokra visszavettem. Még 25 percig sütöttem, majd a kész kenyeret rácsra tettem kihűlni. Ha szükséges a sütés második felében sütőpapírral takarjuk le a kenyeret. A sütési idő csak irányadó, ha bizonytalanok vagyunk, hogy megsült-e a kenyerünk, fogjuk meg sütőkesztyűvel, ütögessük meg kicsit az alját. Ha kongó hangot ad, biztosak lehetünk benne, hogy megsült.