2017. október 14., szombat

Túrósmarni fűszeres szilvakompóttal

A tipikus szombati ebéd nálunk a következőképp néz ki: készítek egy tartalmasabb levest - ma tejfölös karfiolt -, második fogásnak pedig valamilyen meleg desszertet. Ma ez, gombhoz a kabát módon készült. Volt a hűtőmben pár szem puha szilva, amit ebben az állapotában már senkinek nem akaródzott megenni. Németes kompótnak, azaz Zwetschgenrösternek  viszont első osztályú, ehhez pedig smarni dukál! 


Hozzávalók
250g túró, krémesebb
200ml tejszín
80ml tej
4 tojás
80g tk. búzaliszt
80g cukornak megfelelő édesítő
csipet só
fél kezeletlen citrom héja
45g mazsola (nem diéta kompatibilis, elhagyható)
60g vaj a sütéshez

A szilvakompóthoz
400g érett szilva
kevés víz
ízlés szerint édesítő
darabka rúd fahéj
3 szem szegfűszeg

Nyírfaporcukor a tálaláshoz


A túrót keverőtálba tettem összetörtem, majd a tejszínnel, tejjel, tojássárgával, liszttel, sóval, citromhéjjal simára kevertem. Fél órát pihentettem, de ha többet áll sem baj.
A mazsolát kevés vízben felfőztem, majd alaposan lemostam, lecsepegtettem. A szilvát megmostam, kimagoztam, cikkekre vágtam, hozzáadtam szegfűszeget, fahéjat és annyi vízzel amennyi ellepi lassan megfőztem. Akkor jó, ha a héj kezd elválni a gyümölcshústól. Úgy édesítettem, hogy kellemes savanykás maradjon.


A sütőt 160 fokra légkeveréssel előmelegítettem /vagy 180 fok légkeverés nélkül/. A tojásfehérjéket az édesítőt több részletben hozzáadva, laza, tejföl sűrű habbá vertem. Ne verjük keményre, mert akkor a massza összeállításánál összetörjük a légbuborékokat, amelyek levegőssé teszik a smarninkat. A felvert fehérjét részletben beleforgattam a túrós masszába. Közben egy hőálló serpenyőben felolvasztottam a vajat. A forró vajra ráöntöttem a smarni masszát és rászórtam a mazsolát. Sütőbe tettem majd addig sütöttem, míg az alja barnulni nem kezdett. Ekkor négy részre vágtam és megfordítottam. Amikor a közepe is átsült, kisebb darabokra vágtam és nyírfaporcukorral meghintve, szilvakompóttal tálaltam. 


Tipp: akik fogyaszthatnak cukrot, a kész smarnit átforgathatják karamellizált cukorban. Kompót helyett adhatunk hozzá savanykás lekvárt, bogyós gyümölcsökből főzött szószt.


Az alaprecept itt olvasható.