2017. november 12., vasárnap

Mascarponés almatorta

Nemrég Németországban jártam. Egy uzsonna alkalmával isteni Apfel-Schmand-Kuchen-t kóstoltam. Annyira ízlett, hogy elterveztem, megpróbálok hasonlót készíteni. Mivel a Schmand zsírtartalomban, sűrűségben kicsit más, mint  a mi tejfölünk, ezért áthidaló megoldásként az öntet egy részét mascarponéra cseréltem. 
Nagyon fontos, hogy ehhez a tortához savanyúbb almát használjunk, mert finomságát  a savanykás alma és az édes öntet párosa adja. Legjobb, ha az Idared, Jonathan, Boskoop fajták közül választunk.


Hozzávalók, 28 cm-es csatos tortaformához
Tészta
200 g liszt (60g sima, 140g tk. búzaliszt)
1 púpozott teáskanál sütőpor
1 tojás
60g cukornak megfelelő édesítő
125g vaj
fél kezeletlen citrom héja

A töltelékhez
1-1,2kg savanykás alma
250g mascarpone
200g tejföl
3 tojás
80g cukornak megfelelő édesítő
 
 
A vajat apró kockákra vágtam és késes aprítóban elmorzsoltam a sütőporos liszttel. Természetesen kézzel is készíthetjük.   Hozzáadtam az édesítőt, tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fóliába csavartam és hűtőszekrénybe tettem, egy órát pihentettem.
A tortaforma aljába sütőpapírt vágtam. A deklit sütőpapírra tettem, ceruzával körberajzoltam és körbevágtam. A forma oldalát nem szükséges papírozni, mert a tészta elég zsíros, hogy elváljon tőle, késsel könnyedén elválasztható. 
 
 
A tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vastagra nyújtottam és szintén a dekli segítségével tortaforma aljába szabtam. A torta oldalához a maradék tésztát kinyújtottam úgy, hogy 2,5cm széles, hosszú csíkot tudjak belőle vágni. A tésztaszalagot úgy tettem bele a formába, hogy picit fedje az alsó lapot, amire óvatosan rányomkodtam. Aki elég rutinos nyújthatja és bélelheti egy tésztadarabbal is a formát.  Az elkészített tésztát hűtőbe tettem, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítettem.


Elkészítettem az öntetet. A mascarponét a tejföllel, édesítővel, tojással simára kevertem.  Az almákat megmostam, megszárítottam, meghámoztam, negyedeltem, majd éles késsel kivágtam a magházukat. Három almát fél centis szeletekre vágtam és a tésztára terítettem. A többit, negyedelés után hosszában mélyen bevagdostam, de ügyeltem rá, hogy ne vágjam át. Arányosan elosztva, kívülről befelé haladva körkörösen a formába helyeztem. Ráöntöttem a mascarponés keveréket, ügyelve rá, hogy az almákra ne kerüljön, de mindenütt egyenletes legyen.
 
 
Az előmelegített sütőbe tettem és 40 perc alatt megsütöttem. Ez a sütési idő picit sok, avatott szem látja a túlsütés jeleit, 30-35 perc elegendő. Kivettem a tortát a sütőből és kissé hűlni hagytam. Késsel körbevágtam, majd levettem róla a karikát. Hűvös helyre tettem és mikor áthűlt tortatálra csúsztattam úgy, hogy közben a sütőpapírt is kivettem alóla.