2017. december 23., szombat

Mákosguba torta házi gubarúdból

Nem múlhat el a karácsonyi ünnepkör mákos guba nélkül. Mivel holnap ebédvendégeink lesznek, ezért kissé ünnepi formába hoztam a gubát egy főzött vaníliás krémmel és kevéske tejszínhabbal. 
Ezúton szeretnék minden kedves olvasómnak szeretetteljes, meghitt ünnepet kívánni! Köszönöm, a sok-sok visszajelzést a receptjeimmel kapcsolatban, minden finom falat ami az asztalotokra kerül nagy öröm számomra!


Hozzávalók, 26cm-es tortakarikához
Gubarúdhoz (10db, 60g-os)
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
150ml habtejszín
120-130ml víz
22g friss élesztő
30g olvasztott, visszahűtött vaj
1 nagy teáskanál só
1 evőkanál tej a kenéshez

A guba öntethez
1l tej (vagy tejszín-víz keverék)
3 L-es tojás sárgája
80g vaj
25g negyedannyi cukorpótló
150g darált mák
1 kezeletlen citrom héja
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A krémhez
200ml habtejszín 
200ml víz
30g vaníliás krémpor (cm. főzős pudingpor)
2 L-es tojás
20g negyedannyi cukorpótló
fél rúd vanília magjai

A díszítéshez
300ml habtejszín
1 csomag habfix (elhagyható)
10g negyedannyi cukorpótló (elhagyható)
egy csipet szemes mák


A gubarúd hozzávalóiból lágyabb tésztát gyúrtam. Bő fél óra alatt a duplájára kelesztettem, majd 10 egyenlő részre vágtam. Pár percet pihentettem, majd hosszú rudakká sodortam és papíros sütőlemezre sorakoztattam őket. 
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítettem és gőzösítettem. A megkelt rudakat tejjel vékonyan lekentem és aranybarnára sütöttem. Rácsra tettem őket kihűlni.
Mivel a gubakiflik tegnap este készültek és frissen, ropogósan mintavételen estek át, azért a torta 8db-ból, kb. 480g-ból készült.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tortaformát vékonyan kivajaztam, leheletnyi liszttel megszórtam. A gubarudakat karikákra vágtam és egy nagyobb keverőtálba tettem. A tejet,vajat, citromhéjat tapadásmentes lábasba tettem és felforraltam, majd a negyedannyival elkevert tojássárgáját hőkiegyenlítéssel belekevertem a tejbe. (Hőkiegyenlítés: a cukros tojáshoz 1-2 evőkanál forró tejet adni, elkeverni, majd a tejbe belekeverni. Így elkerülhető, hogy a tojás kicsapódása.)  
A forró folyadékot, mákot a kiflikre öntöttem és pár percig állni hagytam. Egyenletesen elterítettem  a tortaformában és 25 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e.


A kész tortaalapot hideg helyre tettem. Elkészítettem a vaníliás krémet. A tojások sárgáját, krémport, vanília kikapart magjait egy hőálló tálba tettem és kevés vizes tejszínnel simára kevertem. A tojások fehérjét a negyedannyival tejföl sűrű habbá vertem. Ne verjük túl, hogy ne legyen habpamacsok a krémben.
A vizes tejszínt felforraltam, majd a sárgájás alapot hőkiegyenlítéssel belekevertem. Mikor besűrűsödött beleforgattam  a fehérjét és egy percig főztem. A krémet a gubatorta tetejére kentem. Hideg helyre állítottam. Mikor kihűlt körbe- és alávágtam, majd tortatálra csúsztattam. 
A díszítéshez szánt tejszínt jéghidegre hűtöttem és kemény habbá vertem. Vékony rétegben lekentem vele a torta tetejét és csillagcsöves habzsák segítségével feldíszítettem, végül kevés szemes mákkal megszórtam.


Köszönöm az ötletet és a sok-sok egyéb szakmai inspirációt, biztatást kedves barátnőmnek A-nak! 
A mesteri dekoráció Édesanyám kezét dicséri!



Fahéjas keksz narancsglazúrral

Akik figyelemmel kísérik a blogomat, láthatták, hogy az elmúlt napokban többféle karácsonyi kekszet készítettem. Íme a "végül, de nem utolsó sorban". Egy roppant egyszerű, ám nagyon finom, illatos fahéjas keksz, narancsléből készült cukormázzal. A kakaópor mennyisége nem elírás, itt csupán színezékül használtam. Készíthetjük mézeskalács fűszerkeverékkel is.



Hozzávalók
200g liszt (50g étkezési keményítő vagy sima liszt, 150g tk. búza liszt)
80g hideg vaj
20g hideg sertészsír
100g nyírfaporcukor
1 tojás (a fehérjéből 1 evőkanálnyit különvettem a fényezéshez)
1 teáskanál kakaópor
1 teáskanál fahéj, ízlés szerint
1 teáskanál kezeletlen narancshéj, elhagyható

Mázhoz
2 evőkanál frissen facsart narancslé
nyírfaporcukor

Csipet fahéj és nyírfaporcukor a szóráshoz


A liszteket a kockára vágott, hideg vajjal, zsírral késés aprítóba tettem és elmorzsoltam (készíthetjük kézzel is), hozzáadtam a tojást, nyírfaporcukrot, fahéjat, kakaóport, reszelt narancshéjat és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Folpack fóliába csavartam és hűtőbe tettem egy órára.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros tepsit. A tésztát lisztezett nyújtótáblán  3mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval különböző szélességű (4-6cm) csíkokra, majd háromszögekre vágtam. A tepsikre pakoltam és 10 perc alatt megsütöttem. Forrón lekentem a félretett, kissé felvert fehérjével.
Míg a kekszek hűltek, a narancslébe nyírfaporcukrot szitáltam és sűrűn folyóra kevertem. Celofánból zsákot hajtottam (zsák hajtáshoz segédlet ide kattintva), beletettem a cukormázat és feldíszítettem a fácskákat. Mikor a glazúr megszilárdult vékonyan meghintettem fahéjas porcukorral.