2018. február 15., csütörtök

Kelt kuglóf

Klasszikus kelt kuglófot készítettem, egy apró csavarral. A tésztát az első feltekerés után kicsit pihentettem, majd még egyszer kinyújtottam és újra felgöngyöltem. Így a rétegek elvékonyodtak és szép márványos rajzolatú lett a tészta.


Hozzávalók, 22cm-es kuglófformához
600g liszt (200g sima, 400g tk. búza)
120ml tejszín
100-120ml víz
2 tojás
80g olvasztott vaj
30g friss élesztő
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
20g bourbon vaníliás nyírfacukor
fél kezeletlen citrom héja

15g kakaópor
2 evőkanál víz

vaj és liszt a forma előkészítéséhez


A tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát gyúrtam. Elfeleztem és az egyik részébe belegyúrtam a vízzel elkevert kakaóport. Kelesztőtálba tettem és egy órán át kelesztettem. 
Közben előkészítettem a formát, vékonyan kivajaztam, liszteztem.


A megkelt tésztákat enyhén lisztezett nyújtótáblán téglalap alakúra nyújtottam. Egymásra tettem a két lapot és feltekertem, mit  a bejglit. 10 percet pihentettem, majd újra kinyújtottam és ismét felcsavartam. Beletettem a formába és egy órán át kelesztettem. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje sütőpapírral le kell takarni.
A kész kuglófot rácsra tettem kihűlni. 


Tipp: Hedonisták csokoládéval is leönthetik a  kuglófot.
Ha ezt a mennyiséget soknak találjuk, fagyasszuk le a sütemény egy részét. Konyhapulton gyorsan kienged, olyan mintha friss lenne.


2 megjegyzés:

  1. Mesterműűűűű :)

    Nagyszerűen néz ki, ezt nekem is meg kell sütnöm, imádom a receptjeidet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Remélem ízleni fog, ha elkészíted! :)

      Törlés