2018. július 1., vasárnap

Sárgabarackos gombóc

Inzulinrezisztensként az ember mindig keresi az áthidaló megoldásokat. Gombóc, nudli esetén alternatívát a főtt, tört burgonyára. Egyik jó megoldás lehet a cukkini, amivel tökéletes gombóc készíthető például szilvával, lásd ide kattintva. A másik remek alapanyag a túró, amivel ma isteni barackos gombócokat csináltam. Próbáljátok ki, míg tart a sárgabarack szezon! Érdemes!


Hozzávalók, 25 gombóchoz
400g túró
2 tojás
80g puha vaj
220g liszt (60g sima, 160g tk. búza)
negyed kezeletlen citrom héja
30g házi bourbon vaníliás nyírfacukor
csapott mokkáskanál só

25 szem apró sárgabarack
fahéjas nyírfacukor

60g vaj
150g tk. zsemlemorzsa


A túrót a tojásokkal összetörtem, praktikus krumplinyomót alkalmazni. IR-es konyhában másra úgysem nagyon használható... Hozzáadtam a citromhéjat, vajat, vaníliát, sót, és a liszttel összegyúrtam. Fontos, hogy puha, de kéztől elváló legyen. Ha szükséges adjunk hozzá még lisztet. Lefedve hűtőszekrénybe tettem, hogy a vaj kissé megdermedjen.


Közben a vajat serpenyőben megolvasztottam, hozzáadtam a morzsát és aranybarnára pirítottam. Ne sajnáljuk a vajat belőle, sokkal finomabb, mint bármilyen más zsiradékkal. A barackokat megmostam, és kimagoztam. Egészen apró kajszikat használtam, így egy-egy került gombóconként, de ha túl nagy lenne a barackunk fél is elég.


Egy nagyobb lábasban vizet forraltam, amibe sót dobtam és pár csepp olajat csepegtettem. Az  áthűlt tészta felét alaposan lisztezett nyújtótáblára tettem és 3-4mm vékonyra nyújtottam úgy, hogy közben forgattam, hogy ne ragadjon le. 8x8cm-es négyzetekre vágtam. Mindegyik közepére tettem egy-egy fahéjas nyírfacukorral megtöltött barackot. Gombócokat formáztam és lisztezett tálcára sorakoztattam őket. Amikor a felével elkészültem a forrásban lévő vízbe tettem őket és kicsit megkevertem, hogy ne tapadjanak le a lábas aljára. A megfőtt gombócokat szűrőlapáton alaposan lecsepegtettem és a morzsába forgattam. Közben elkészíttetem a maradék tésztát is. Fahéjas nyírfaporcukorral tálaltam.


Tipp: ez a tészta  kiválóan alkalmas más gyümölcsös gombócnak, mákos nudlinak is. Jól fagyasztható megtöltve, akár nyersen, akár főve is.


Epres verzióban, 2020. május 20. 



1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Használható hozzá vaníliás eritrit is? Illetve eritrit?
    Szuper az oldalad, nagyon jók a receptjeid! :)
    KÖszönöm a válaszodat!

    VálaszTörlés