2018. január 1., hétfő

"Tépett" sertéssült friss buciban majonézes káposzta salátával

Kezdjük az évet egy igazán átütő ízélménnyel! A pulled pork, azaz húzott, tépkedett, omlósra sült sertés  egy amerikai barbecue étel, ami népszerű street fooddá nőtte ki magát. 
A fűszerezésnek, sütésnek rengeteg változata, így hatalmas irodalma van. Az elkészítése hosszadalmasnak tűnhet, de valójában csak átgondolt ütemezést igényel. A húst előző nap az általunk ízlés szerint összeállított fűszerkeverékbe forgatjuk és ebben a száraz pácban pihentetjük. Mindenképpen szánjuk rá az időt a lassú sütésre, mert ezzel érhetjük el a szaftos, omlós állagot.


Készülhet hozzá coleslaw, azaz majonézes káposztasaláta és friss házi buci. Zsemle helyett tölthetjük tortillába, lepénykenyérbe, de akár pitába is. A maradék sült lehet főzelék feltét, de kiváltható vele felvágott, mert hidegen is nagyon finom! A lényeg, hogy az ízesítés és a felhasználás módja korlátlan, de bárhogy készítsük is, megéri a  fáradtságot!


Hozzávalók
A sülthöz
1,5kg sertés lapocka, esetleg tarja
2 teáskanál füstölt paprika vagy fűszerpaprika
2 teáskanál fokhagymapor
0,5 teáskanál cayenne bors
frissen őrölt bors
0,5 teáskanál őrölt római kömény
0,5 teáskanál fahéj
1,5 teáskanál só
150ml barna sör, vagy alaplé
3 evőkanál olaj
3 fej vörös hagyma

8 bucihoz
400g liszt (120g sima 280 g teljes kiőrlésű búza)
25g búzasikér
100ml tejszín
100-120ml langyos víz
50g olvasztott vaj
1 L-es tojás, amit kicsit felvertem és 1 evőkanálnyit félretettem  a  kenéshez
15g friss élesztő
1 tetézett teáskanál só
25g cukornak megfelelő édesítő, ha édeskésre szeretnénk a bucit
szezám, nigella mag  a szóráshoz

A salátához
400g fejes káposzta
120g sárgarépa
1 fej lilahagyma

100g majonéz
50g tejföl
frissen őrölt bors
2 evőkanál balzsam- vagy tárkonyecet
citromlé


A húst megmostam, papírtörlővel szárazra töröltem. Összekevertem a fűszereket és alaposan bedörzsöltem vele a húst úgy, hogy a keverék mindenütt befedje. Figyelem, a fent megadott fűszer mennyiségek csak irányadóak, ízlés szerint variálhatóak. Az autentikus verziókhoz használnak barna cukrot is, amit én érthető okokból mellőztem. Jénai tálba tettem és lefedtem. Egy éjszakán át hűtőben pihentettem. 
Másnap a sütőt 150 fokra előmelegítettem. Egy magas falú tepsibe sütőpapírt fektettem, ráhelyeztem a húst, a negyedelt hagymákat, olajjal meglocsoltam, aláöntöttem a sört. Egy összegyűrt, bevizezett sütőpapírral befedtem, majd nagyon szorosan letakartam alufóliával. Fontos, hogy a gőz sehol ne tudjon kiszökni. 


Sütőbe tettem és körülbelül 3,5 órán át sütöttem. Az átlagos sütési idő kilogrammonként 2 óra, de minél tovább sül, annál omlósabb lesz. Akkor az igazi, ha szálaira esik szét. A húst kivettem a tepsiből és tálalás előtt villával széthúzkodtam.


Időközben elkészítettem a salátát. A káposztát, lila hagymát vékony csíkokra szeleteltem, belereszeltem a répát, sóztam és negyed órát pihentettem. A tejfölt, majonézt, borsot egy salátás tálba tettem és összekevertem. Hozzáadtam az alaposan kicsavart zöldségeket, balzsamecetet összeforgattam és citromlével ízesítettem. Tálalásig, jól lefedve, hűtőbe tettem.


A buci hozzávalóit dagasztógép üstjébe tettem és rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb, selymes tésztát gyúrtam. Kelesztőtálban, lefedve 40 percig kelesztettem. 8 egyenlő részre osztottam és kigömbölyítettem a zsemléket. Sütőpapíros tepsire tettem őket és 45 percig kelesztettem. A kelesztési idő felénél a zsemléket egy habkártyával kissé lenyomtam, mert azt szerettem volna, hogy laposak legyenek. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt bucikat félretett tojással lekentem, szezámmal, nigella maggal megszórtam és körülbelül 20 perc alatt megsütöttem. Rácsra tettem kihűlni.


Tálaláskor asztalra készítettem a húst, salátát és a bucikat, amiből mindenki maga készítette el a saját szendvicsét. Adhatunk hozzá reszelt cheddar sajtot, barbecue szószt, extra mustárt, majonézt, savanyú uborkát.