2018. február 10., szombat

"Búvár" túrós muffin

Pár hete, feledésbe merült süteményekről beszélgettük Édesanyámmal. Neki jutott eszébe ez a  túrós, kakaós muffin és az alteregója, a boci szelet. Előkerestem a receptet (a blognak, ahonnan évekkel ezelőtt kiírtam, sajnos már a nyomát sem lelem), megsütöttem és meg is örökítettem, hisz több remek tulajdonsága is van ennek a sütinek. Végtelenül egyszerű, hétköznapi alapanyagokból - a sütési idővel együtt -, körülbelül 40 perc alatt elkészül. A liszten kívül semmi nem számolandó benne! No meg, a pihe-puha kakaós tésztába merülő, citromos túró töltelék isteni finom!


Hozzávalók, 12 muffinhoz
A tésztához
180g (50g sima, 130g tk.) búzaliszt
15g kakaópor
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
100g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
70ml étolaj
250g tejföl
1 tojás

A töltelékhez
250g túró
1 tojás
50g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
fél kezeletlen citrom héja
60g olvasztott vaj
házi bourbon vaníliás nyírfacukor (az 50g "cukorba" kalkulálva)


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem a muffinformát, kapszlikkal. A túrót áttörtem, hozzáadtam a tojást, negyedannyit, citromhéjat, vaníliát és alaposan elkevertem. 
Kimértem a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát.  Egy nagyobb keverőtálba tettem a tejfölt, olajat, tojást, negyedannyit és alaposan összekevertem. Beleszitáltam és beleforgattam a lisztes kakaóport.


A kakaós tésztát habzsákba tettem és az előkészített formába nyomtam. A túróba beleforgattam a lehűtött, olvasztott vajat, majd  szintén habzsákból a kakaós tészta közepébe adagoltam. Ha nincs habzsákunk kanalazzunk.
Sütőbe tettem és a 20 perc alatt megsütöttem. A kész muffinokat rácsra tettem kihűlni.