2018. március 24., szombat

Cheesecake brownie

Mióta diétázom - lassan 8 éve -,  nem sütöttem browniet. Ez a sajttortával kombinált verzió, amit most közzéteszek, egy hosszas kísérletsorozat eredménye. A harmadik verzióval végre elégedett vagyok, mert  sikerült olyan állagú tésztát készíteni, ami hasonló mint a sajttöltelék,  így nagyon szép márványos és puha, szaftos lett a sütemény. 


Hozzávalók, 17,5x24cm-es tepsihez
Brownie
115g étcsokoládé
70g vaj
2 L-es tojás, szobahőmérsékletű
80g cukornak megfelelő édesítő (nálam  nyírfacukor)
60ml tejszín
80g liszt (30g sima, 50g tk. búzaliszt)
3g sütőpor
6g kakaópor

Sajtkrém
200g krémsajt, szobahőmérsékletű
1 M-es tojás, szobahőmérsékletű
50g cukornak megfelelő édesítő (nálam negyedannyi ugyanannyi)
vanília


A sütőt 160 fokra előmelegítettem és a tepsit sütőpapírral kibéleltem. A csokoládét egy nagyobb fém tálba tördeltem és vajjal együtt vízgőz felett megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy ne melegedjen túl!
Míg a csoki olvadt, a krémsajtot a tojással, édesítővel, vaníliával simára kevertem. 
A vajas csokiban alaposan elkevertem a cukorhelyettesítőt, tojásokat, tejszínt. Végül beleszitáltam a kakaóport és a sütőporos liszteket. Spatulával egyneműre kevertem. A tészta felét belesimítottam a tepsibe. Rákanalaztam a sajtkrém felét, majd rákerült a brownie tészta másik fele. Elsimítottam, majd "pöttyökben"ráraktam  a sajtkrém másik felét is. Egy villával elhúztam a sajtkrémet úgy, hogy márványos, örvényes legyen.
Az előmelegített sütőbe tettem és 35 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. Amikor elkészült a sütőpapírral egy tálcára emeltem és hűvös helyre tettem kihűlni.